"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Чверть українців працюють в "тіні"

Субота, 27 листопада 2010, 15:07

Близько 25% економічно активного населення України зайняті в "сірій" економіці.

Про це свідчать отримана "Дзеркалом тижня" в Кабінеті міністрів низка матеріалів, які наочно демонструють реальні проблеми наповнення бюджету.

Приміром, аналітична записка "Про невідповідність окремих даних органів державного управління і фондів соціального страхування, а також про рівень тінізації зайнятості в Чернівецькій області" показує типову для українських регіонів ситуацію.

"Відповідно до звітності Державної податкової адміністрації в Чернівецькій області, у 2009 році отримували заробітну плату 208 тис. осіб, яким нараховано 2,964 млрдю заробітної плати. (208 тис. осіб - це 50% від економічно активного населення області віком від 15 до 70 років; або 55% населення, зайнятого економічною діяльністю)",- говориться в документі.

Реклама:

Водночас, уже в наступному абзаці документу, із посиланням на обласне управління Пенсійного фонду, подаються зовсім інші дані, але по тій же області: у 2009 році отримували зарплату 231 тис. осіб і їм було нараховано 2 млрд. 866,5 млн. гривень.

А щомісяця зарплату отримували лише 128,3 тис. осіб, і їм було нараховано 2,313 млрд. гривень.

"Тобто, 231-128=103 тис. осіб працювали в 2009 році лише по кілька місяців", - зазначає видання.

"Судячи з характеру виконуваної роботи, а ним аналітики теж поцікавилися, ми маємо справу з "приховуванням фактичної зайнятості". 25% економічно активного населення області зайняті в "сірій" економіці", наголошується у публікації.

Крім того, тільки 74% юросіб із числа тих, що звітують перед контролюючими органами, сплатили в лютому 2010 року всі належні за законом податки і внески.

На 35% із тих юросіб, які фактично платили, припадало 96% усіх надходжень від податку на доходи фізосіб і соціальних внесків.

"Якщо ж до цього додати, що в бюджетній сфері Чернівецької області зайнято всього 75 тис. осіб (або менше 20% економічно активного населення), але на їхню частку припадає 54% сукупного фонду оплати праці, то стає зрозумілим рівень тіньової зайнятості в області", - відзначає видання.

Корінь зла аналітики вбачають у тому, що українські держоргани багато сил витрачають на реєстрацію юросіб або суб'єктів підприємницької діяльності, але "жоден орган не реєструє і не контролює наявність робочих місць та зайнятості найманих працівників на цих підприємствах".

Відомча роз'єднаність, відсутність чіткої системи обміну інформацією, небажання займатися такою роботою на місцях "створюють умови для тінізації зайнятості".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!