"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рівень бідності в Україні зростає

Вівторок, 16 листопада 2010, 10:29

Рахункова палата заявляє про підвищення рівня бідності в Україні в січні-вересні на 0,4 процентних пункти до 26,4%, або 12,5 млн. осіб.

Про це повідомляє агентство "Українські новини" із посиланням на висновок відомства з виконання державного бюджету на 2010 рік за 9 місяців.

"Всупереч намірам Програми (Державної програми економічного й соціального розвитку на 2010 рік (Антикризової програми)) рівень бідності підвищився на 0,4 проц. пункту і становив 26,4%, або 12,5 млн. осіб", - сказано у висновку палати.

При цьому, за даними палати, рівень безробіття, визначений за методологією Міжнародної організації праці, становив 8,5%, що перевищило показник (8,1%), передбачений антикризовою програмою.

Реклама:

Розмір прожиткового мінімуму за 9 місяців номінально збільшився лише на 2,2%, однак з урахуванням індексу споживчих цін реально знизився на 4,8%.

Водночас, як сказано у висновку Рахункової палати, за даними Міністерства праці й соціальної політики, прожитковий мінімум у цінах вересня 2010 року становив 952 гривні, що більше за законодавчо встановлений на цей місяць розмір (843 гривні) на 109 гривень.

Дотепер не переглянутий набір продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг для основних соціальних і демографічних груп населення відповідно до вимог закону "Про прожитковий мінімум", що передбачено антикризовою програмою.

Ці набори, на підставі яких визначається розмір прожиткового мінімуму, повинні переглядатися кожні 5 років, однак не мінялися із часу їх затвердження постановою Кабінету міністрів №656 від 14 квітня 2000 року.

При цьому в затверджених нормах узагалі не враховані окремі життєво необхідні видатки, зокрема на послуги охорони здоров'я, освіту, оздоровлення, зв'язок, що є переважно платними.

Рахункова палата зазначає, що вперше за останні 10 років держбюджет виконувався в умовах затвердженою Верховною радою антикризової програми.

При цьому виконання держбюджету-2010 за 9 місяців Рахункова палата оцінила як низьке.

Як повідомлялося, у жовтні президент Віктор Янукович закликав владу й бізнес активізувати боротьбу з бідністю в Україні.

Він назвав боротьбу із цим явищем, а також із соціальною ізольованістю одним із пріоритетних напрямків здійснення економічних реформ в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: