"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд готує Ахметову вугільний подарунок

Четвер, 11 листопада 2010, 09:11

Міністерство економіки підготувало законопроект, який дозволить приватизацію ДП "Ровенькиантрацит" та ДП "Свердловантрацит".

Даним законопроектом пропонується внести зміни в ряд законів, що регулюють питання приватизації, пише газета "Дело".

Зокрема, пропонується змінити "закон України про приватизацію державного майна" та "закон України про список об'єктів права держвласності, що не підлягають приватизації".

Крім цього, пропонується нову редакцію додатків до закону "про список об'єктів права держвласності, що не підлягають приватизації", що забороняють приватизацію державних об'єктів.

Реклама:

У результаті пропонованих змін перепон для приватизації вугільних об'єднань "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит" не буде.

Головним претендентом на приватизацію підприємств експерти називають компанію ДТЕК, що об'єднує енергетичні активи Ріната Ахметова.

У самій же компанії поки що інформацію про свою можливу участь у приватизації до того як будуть визначені її умови не коментують.

Однак компанія Ахметова ще в липні цього року уклала з підприємствами інвестиційну угоду.

Згідно з домовленістю, ДТЕК фінансує обидва підприємства в рамках проектів по технічному переоснащенню, модернізації та розвитку шахт об'єднань.

Всього ж компанія Ахметова в 2010 році повинна буде направити "Ровенькиантрациту" і "Свердловантрациту" близько 300 млн. і 200 млн. гривень відповідно.

При цьому ДТЕК в партнерстві з державою здійснює контроль за цільовим використанням та ефективністю розподілу наданих капітальних ресурсів.

Також, за словами експертів, ці шахти можуть бути цікаві й іншим учасникам ринку і не тільки з Україною.

"У принципі "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит" можуть бути цікаві, не тільки ДТЕК, а й чеські CEZ і NWR, а також російським інвесторам", - вважає старший аналітик Драгон Капітал Сергій Гайда.

Однак з огляду на ситуацію, що склалася взаємин компанії Ахметова з об'єднаннями шанси інших інвесторів, на думку експерта, вкрай низькі.

Підвищений інтерес до цих об'єднанням не випадковий.

Підприємства є найбільшими в Україні виробниками високоякісних марок вугілля - антрациту, який використовується переважно в енергетиці.

На їх частку доводиться близько 80% видобутку цього вугілля в Україну.

Такими ж привабливими і фінансові показники компаній. За словами експертів, ці підприємства найбільш ефективні з що залишилися в держвласності шахт з енергетичним вугіллям.

Поки що залишається неясним питання вартості активів.

Так при оцінці фінансових показників "Свердловантрацит" і "Ровенькиантрацит", зокрема прогнозованих результатів в 2011 році, їх справедлива вартість, за даними ІК Драгон Капітал, може становити від 250-350 млн. доларів за кожне об'єднання.

Якщо ж оцінювати за запасами і обсягами видобутку то й до 850 млн. доларів.

Однак, на думку експертів, говорити про подібні цифри, безпосередньо під час самої приватизації сенсу немає.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!