"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міжнародні банки кредитуватимуть у гривні?

Четвер, 21 жовтня 2010, 09:54

Депутати Верховної ради пропонують дозволити міжнародним фінансовим організаціям випускати цінні папери, номіновані у гривні, за згодою Кабміну і НБУ.

Така пропозиція міститься у законопроекті № 7258 "Про внесення змін до закону "Про цінні папери та фондовий ринок" (щодо емісії облігацій міжнародними фінансовими організації (МФО)" позафракційного депутата Юрія Полунєєва, пише газета "Комерсант-Україна".

Згідно із документом, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має визначити порядок і терміни випуску паперів, а також буде їх реєструвати.

Автор проекту розраховує на прийняття закону в найближчі три місяці.

Реклама:

"Необхідно, щоб він вступив в силу в першому кварталі 2011 року. Це дозволить МФО, таким як Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), залучати гривню для фінансування муніципальної інфраструктури, транспорту, енергозбереження", - сказав Полунєєв.

За його словами, основні позичальники МФО в Україні отримують доходи у гривні і внаслідок валютних кредитів зазнають втрат при конвертації валюти.

Водночас, провідний радник ЄБРР Антон Усов повідомив, що, незважаючи на прийняття документа, банк не зможе випускати облігації, тому що не існує механізму кредитування ЄБРР у гривні, яке необхідно узгодити з Національним банком.

Банкіри відзначають, що бажання ЄБРР випускати гривневі облігації стримував НБУ, який не міг контролювати МФО так само, як українські банки.

"Національний банк завжди хотів контролювати всі фінансові потоки, тому сприймав в штики нововведення міжнародних структур", - пояснив топ-менеджер одного з найбільших банків.

Але навесні заступник голови НБУ Василь Пасічник заявив, що регулятор більше не заважає МФО: "До кризи вони б склали конкуренцію українським банкам, але ситуація змінилася, і кредитування бізнесу корисно з будь-яких джерел".

Експерти вважають, що ринки, на яких будуть працювати МФО і банки, - різні.

"Фокус таких організацій - не підприємства, а інфраструктурні проекти. Тривалі проекти банки не зовсім готові кредитувати, хоча рівень емітентів досить високий", - сказав заступник голови правління Сітібанку Владислав Сочинський.

Сочинський не сумнівається, що МФО зможуть залучити кошти для кредитування: "Їх бонди можуть бути цікаві нерезидентам, які хотіли б диверсифікувати гривневі вкладення і надлишково вклалися в держоблігації".

Банкіри вважають, що випуск бондів МФО стане поштовхом до розвитку фондового ринку.

"Облігації МФО стануть бенчмарком для корпоративних паперів. ЄБРР та IFC швидше за все будуть розміщувати облігації під плаваючу ставку з орієнтиром на "КиївПрайм", і це буде певне нововведення для ринку", - зазначив заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.

"Довіра до таких квазідержавних структур, як ЄБРР та IFC, величезна, тому торгуватися папери можуть з невеликим бонусом до держоблігацій. Залежно від терміновості і ліквідності паперів це може бути ставка держоблігації плюс 0,25-0,5%. Але це за умови, що НБУ вирішить прийняти їх в якості забезпечення під рефінансування видається", - додав він.

Для цього Нацбанк повинен прийняти постанову про включення облігацій МФО в список забезпечення, зазначає видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: