"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Імовірність скасування мораторію на продаж землі у 2011-2012 роках дуже висока

П'ятниця, 1 жовтня 2010, 16:51

У п'ятницю президент Віктор Янукович повідомив, що вже підготовлений пакет законів щодо регулювання ринку землі і він розраховує, що наприкінці 2010 року або на початку 2011 року вони будуть прийняті.

В коментарі "Економічній правді" аналітик ІК "АРТ Капитал" Олег Іванець зазначив, що скасування мораторію є дуже бажаним та очікуваним, проте весь час відкладається через різні причини.

"Останньою причиною була фінансова криза, під час якої зацікавленні групи не змогли б зібрати достатньо коштів, щоб акумулювати бажані банки землі. Оскільки криза вже позаду, то ймовірність скасування мораторію у 2011-2012 роках дуже висока" ,- сказав співрозмовник.

На думку аналітика, якщо діюча влада буде дотримуватись виробленої раніше моделі, то ринок будуть формуватись таким чином: разом зі скасуванням мораторію на торгівлю землею сільгосппризначення буде прийнята мінімальна нормативна вартість землі.

Реклама:

"До речі, мінімальна нормативна вартість землі вже визначена давно, ще при минулих спробах скасування мораторію. Якщо я не помиляюсь, то вона була на рівні 12 тис. гривень за гектар. Проте, ця ціна була встановлена при курсі 5,05 гривні за долар, так що її варто переглянути у бік збільшення", - додав Іванець.

"Так от, мінімальна нормативна ціна буде слугувати орієнтиром для ринку. Більшість договорів будуть укладатись як раз по цій ціні, оскільки, з одного боку, баланс попиту та пропозиції на даний момент знаходиться нижче цього рівня, а з іншого, нижчі ціни будуть легальні тільки для ділянок з вагомими недоліками", - продовжив експерт.

За словами Іванця, таким чином, обвалу цін не буде, як і не буде ажіотажного попиту на землю. Оскільки ціна досить значна, скоріш за все, після відміни мораторію на ринку будуть переважати відносини оренди.

"Проте, все ж таки, провідні агрохолдинги поступово будуть скупати землю, оскільки навіть при нормативній ціні в 2 тис. доларів за гектар, ціни в країнах-аналогах - Аргентина, Польща удвічі вищі", - продовжив експерт.

"Але можливий й інший сценарій, особливо з огляду на те, як легко діюча влада змінює закони. Якщо буде відмінено положення про мінімальну ціну землі або вона буде суттєво зменшена, то олігархи, що близькі до влади, миттєво скуплять всю можливо землю за безцінь", - підкреслив Іванець.

За словами співрозмовника, сільське господарство - це єдина галузь української економіки, розвитком якої можна пишатися.

"За останні 5 років сформувалося понад 70 сучасних агрохолдингів, що працюють за найновішими технологіями і майже не поступаються своїм конкурентам у розвинених країнах", - зазначив Іванець.

"Скасування мораторію та реформа докорінним чином нічого не змінить – великі компанії будуть збільшувати обороти, з’явиться ще приблизно 30-50 агрохолдингів із банком землі понад 10 тис. га", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: