"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ напророчив Україні державного боргу до 40% ВВП

П'ятниця, 17 вересня 2010, 11:57

Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує збільшення сукупного державного та гарантованого державою боргу до 40-41% ВВП України на кінець 2010 року з 32-33% на кінець 2009 року.

Про це сказав представник МВФ в Україні Макс Альєр, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Це немало", - відзначив він. За його словами, Україні дуже пощастило в тому, що на початок фінансової кризи рівень її публічного боргу знаходився на низькому рівні.

Однак його нарощування необхідно сповільнити, відзначив він. Альєр висловив думку, що стабілізації рівня держборгу буде сприяти скорочення фіскального дефіциту в країні.

Реклама:

За його словами, якщо в 2009 році бюджетний дефіцит становив 8,7% ВВП, то в 2010 році він може скоротитися до 6 , 5%.

Представник МВФ в Україні також сказав, що вже в 2011 році бюджетний дефіцит може скоротитися до 3,5% при збалансованості фінансів НАК "Нафтогаз України", а в 2012 році  до 2,5%.

"Якщо дотримуватися такої стратегії, то це дозволить стабілізувати борг і поставити країну на правильні рейки", - сказав Альєр.

При цьому він підкреслив важливість проведення реформ в енергетиці, а також доцільність концентрації державних ресурсів на розвиток інфраструктури.

У зв'язку з цим Альєр нагадав, що нова програма України з МВФ, що передбачає виділення 15 млрд. доларів за 2,5 року, спрямована на закріплення макроекономічної і фінансової стабільності.

"Ми врятували будинок. Тепер його потрібно відбудувати і зробити безпечним", - сказав Альєр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: