Янукович хоче фінансування нацпроектів з "приватних кишень"

Четвер, 26 серпня 2010, 10:09

На засіданні комітету економічних реформ при президенті Вікторі Януковичу, 25 серпня,  були представлені десять пріоритетних національних проектів.

Відкривши засідання, Янукович коротко згадав про необхідність поліпшення інвестиційного клімату в країні, після чого оголосив основні, на його думку, напрямки нацпроектів, пише видання "Комерсант-україна".

Серед них виявилися підготовка України до подачі заявки на проведення зимової Олімпіади 2022 року, енергетика і розвиток транспортної інфраструктури.

На останньому питанні глава держави зупинився докладніше. "Ми повинні повернути транспортні потоки, які за останні роки були втрачені на користь наших сусідів", - сказав він.

Реклама:

Президент не став називати країн-сусідів, стосовно яких у нього є претензії, але з контексту випливало, що мова йде перш за все про Румунію.

"Незважаючи на тиск, який чинився на уряд, на Мінтранс з приводу судноплавства по Дунаю, ми будемо це питання вирішувати. Ніяка балаканина нас не зупинить" - заявив Янукович.

Видання пише, що два головних нацпроекти будуть реалізовані в енергетичній галузі - це будівництво вітряних і сонячних електростанцій в Криму і Запорізькій області, а також терміналу з прийому зрідженого газу.

"Економіка там просто вражаюча. Сьогодні на вході в Україну ми отримуємо газ за 250 доларів. На терміналі, за підсумками переговорів з Єгиптом, виходить 190 доларів", - підтримав його міністр палива і енергетики Юрій Бойко.

Слід зазначити, що ідея будівництва газового терміналу не нова - даний проект називають пріоритетним з 2006 року, в періоди прем'єрства Юрія Єханурова, Віктора Януковича і Юлії Тимошенко.

У 2010 році в уряді Миколи Азарова заявили, що продовжать роботу в даному напрямку.

Складно назвати новими і більшість інших нацпроектів.

Проект "Доступне житло" збігається з тим, що був запропонований і активно рухався президентом Віктором Ющенком; концепція проекту "Якісна вода" щодо забезпечення громадян чистою питною водою була затверджена ще в 2004 році.

Про необхідність модернізації звалищ, що відпрацювали свій ресурс, проект "Чисте місто", місцеві влади заявляють ледь не з часів здобуття Україною незалежності.

Слід зазначити, що в уряді Юлії Тимошенко в 2009 році розроблявся аналогічний список пріоритетних нацпроектів.

Усі, хто виступав на засіданні наголошували, що президент доручив "відмовитися від залучення бюджетних коштів при реалізації нацпроектів".

Бойко, зокрема, пообіцяв, що в підвідомчих йому напрямках це завдання буде виконано.

Проте цілий ряд представлених вчора проектів носять яскраво виражений соціальний характер, і пошук приватних інвесторів для їхнього фінансування може виявитися проблематичним.

Обсяги інвестицій у реалізацію заявлених планів поки не оприлюднюються.

Швидше за все, остаточна цифра поки не підрахована, адже в деяких сферах не визначено навіть перелік необхідних інвестиційних напрямків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!