Український суд став на бік Фірташа і "Газпрому"

Четвер, 19 серпня 2010, 09:53

Шевченківський райсуд Києва своїм рішенням від 13 серпня визнав, що НАК "Нафтогаз України" порушила контракт і зобов'язана повернути RosUkrEnergo 12,1 млрд. кубометрів газу до 1 вересня або в інший термін, погоджений сторонами.

Про це пише газета "Коммерсантъ" із посиланням на текст відповідного документу.

Суд розглядав претензії RosUkrEnergo до НАК "Нафтогаз України", за яким 8 червня Стокгольмський арбітраж став на бік трейдера, нагадує видання.

"Трибунал постановив, що "Нафтогаз" порушив контракт 3/04, позбавивши RosUkrEnergo доступу до 11 млрд. кубометрів природного газу, які належать останньому", - ідеться в рішенні суду. Також там зазначено, що "Нафтогаз" винен RosUkrEnergo 184 млн. доларів.

Реклама:

Таким чином, український суд повністю підтвердив вердикт міжнародного арбітражу, що було необхідно для виконання рішення в Україні.

Апеляція на рішення суду може бути подана протягом п'яти днів з моменту оголошення рішення суду.

Прес-секретар "Нафтогазу України" Олена Юр'єва не змогла уточнити, чи подана апеляція.

Однак інше джерело видання, близьке до "Нафтогазу", підтвердило, що "апеляція готувалася і повинна бути оформлена у встановлені законом терміни".

RosUkrEnergo створене в 2004 році для закупівлі у російського ВАТ "Газпром" середньоазіатського газу з подальшим перепродажем його Україні.

На 50% трейдер належить "Газпрому", на 45% - українському підприємцеві Дмитру Фірташу і на 5% - Івану Фурсіну.

До січня 2009 трейдер був монополістом з продажу газу Україні, а також експортував газ до Європи.

Конфлікт навколо спірних обсягів газу виник на початку 2009 року, коли "Нафтогаз" за розпорядженням тодішнього українського прем'єра Юлії Тимошенко забрав з підземних сховищ країни 11 млрд. кубометрів газу, які належали RosUkrEnergo.

Підставою стало право вимоги з трейдера боргу в розмірі 1,7 млрд. доларів, яке "Нафтогазу" переуступив "Газпром".

Але відбір газу в рахунок боргу не був оформлений юридично між "Нафтогазом" і RosUkrEnergo. Одночасно "Газпром" припинив продаж газу трейдеру взагалі, що зробило неможливим реалізацію контрактів у Європі.

До російської монополії RosUkrEnergo претензій не пред'являло, зате звернулося до Стокгольмського арбітражу з вимогою стягнути з НАК 11 млрд. кубометрів і пені.

У червні 2010 року суд підтримав трейдера.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: