"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зі Львова хочуть викрасти цілий завод?

Середа, 18 серпня 2010, 10:05

У вівторок у Львові близько 150 працівників із трьох машинобудівних підприємств регіону під стінами обласної адміністрації вимагали виплатити їм заборгованість із зарплати за два останні роки, змінити інвестора і відновити діяльність підприємства.

Під стіни обладміністрації прийшли робітники підприємств, створених на базі "Автонавантажувача", на яких працює понад 400 осіб, передає Радіо "Свобода".

Загалом єдиний на пострадянських теренах виробник автонавантажувачів роздрібнений на 11 підприємств, на деяких із них числиться по 2-3 працівники.

Учасники протесту розповіли, що їм заборгували понад 3 млрд. гривень із зарплати з 2008 року, а інвестор за 10 років не вклав нічого у розвиток підприємства.

Реклама:

Двічі відбувалися судові засідання з цього приводу, продається майно. Із травня "Автонавантажувач" зупинив виробництво.

"Автонавантажувач" свідомо доводять до банкрутства, зауважують протестувальники.

Оскільки інвестор, на їхню думку, не хоче розвивати підприємство, а верстати ріжуть на метал і продають на брухт.

57% акцій "Автонавантажувача" належить державі. Робітники кажуть, що іншими інвесторами є громадяни Росії, а у Львові працює їхній представник.

Тим часом директор Богдан Буденкевич називає серед інвесторів київську фірму "Укравтозапчастини".

"У жовтні цей інвестор почав запускати виробництво. Планувалося випускати до 20 автонавантажувачів на місяць, а ринок потребує значно менше. Площі заводу розраховувались, щоб випускати до 2 тис. навантажувачів, як було у радянські часи, тому підприємство втрачає кошти, бо перевозить з цеху у цех комплектацію", - розповів Буденкевич.

За його словами, нинішня проблема частково пов'язана з кризою і з невиконанням умов інвестором.

"Колектив збережений, зарплата щомісяця нараховується, виробництва нема, а борг росте. Один і другий інвестор обіцяли відновити виробництво", - зазначив Буденкевич.

Водночас, проектувальник підприємства Ярослав Попович заперечує слова директора і переконаний, що завод можна відновити, були замовлення, але їх ігнорують як керівники підприємства, так і інвестори.

"Площі усі на одній території, але нічого не робиться для розвитку. Багато проектів були мною розроблені на замовлення інвестора, але ніхто не втілював їх. Знято плитку, вивезене обладнання, метал, підлога", - каже він.

"Ми не знаємо, куди гроші пропадають. Якби вкладали це у підприємство, зарплати, а то вибраним видають тільки гроші. Група "Промінвест", яка прийшла торік у жовтні, нічого не зробила і її не можна вважати інвестором. А ним є ті люди, яких уже 10 років представляє на заводі Борис Ганайлюк", - наголосив Попович.

Керівництво Львівської обласної держадміністрації пообіцяло учасникам протесту, що до 1 вересня підприємство відновить роботу і їм виплатять щонайменше по 2 тис. гривень кожному, а до 31 жовтня, тобто до місцевих виборів, погасять всю заборгованість із зарплати.

В адміністрації місяць тому створена робоча група для перевірки усіх підприємств, створених на базі львівського "Автонавантажувача".

Начальник Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Олег Немчінов зазначив, що контролюючі органи виявили чимало порушень з боку інвестора.

Зокрема, "Автонавантажувач" задекларував земельні ділянки загальною площею 1,69 га, а за даними Держкомзему, в його розпорядженні була у двадцять разів більша ділянка - понад 40 га землі. Правоохоронці з'ясовують, куди ж ділася решта майна.

"Обласна адміністрація хоче знайти інвестора, який би купив державні акції підприємства і відновив виробництво", - зазначив чиновник.

У середу у Львівській облдержадміністрації запланована нарада з правоохоронцями про подальшу долю ЗАТ "Автонавантажувач".

Через таємницю слідства вона буде проходити в закритому режимі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: