"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держкомпідприємництва збирається скасувати 66% дозволів

Понеділок, 16 серпня 2010, 14:19

Замість дозвільного принципу при відкритті бізнесу в Україні діятиме декларативний, тобто власну справу можна буде розпочинати, маючи лише декларацію.

Про це заявила заступник голови Держкомпідприємництва Галина Яцишина, повідомляє прес-служба відомства.

За її словами, така зміна передбачена законом № 2451-VI про зміни у дозвільній системі.

"Буде скасовано понад дві третини видів дозволів. Щоб відкрити свій бізнес, підприємцю буде достатньо лише повідомити дозвільні органи про свій намір та представити декларацію. Жодних дозвільних документів отримувати не потрібно", сказала Яцишина.

Реклама:

"Але підприємці не повинні спекулювати на декларативному принципу. Вони мають подавати достовірну інформацію про відповідність матеріально-технічної бази вимогам законодавства, щоб потім не було сумно і гірко, коли прийде перевірка", - наголосила вона.

Яцишина нагадала, що до 29 серпня, відповідно до ухвалених змін, Кабінет міністрів має ухвалити перелік дій та видів господарської діяльності, які не можна розпочинати за декларативним принципом.

"Це означає, що декларативними за умовчанням є всі види робіт і діяльності, окрім вказаних у цьому спеціальному переліку. У списку будуть ті види робіт та діяльності, які становлять небезпеку для життя і здоров'я громадян чи довкілля", - підкреслив директор департаменту дозвільної системи Держкомпідприємництва Олександр Андрєєв.

За інформацією Держкомпідприємництва, наразі перелік включає 91 вид дозволів. Однак найближчим часом він буде ще скорочений.

Частина дозвільних документів, вказаних у переліку, за дорученням прем'єр-міністра Миколи Азарова буде скорочена, оскільки види дій та діяльності, які вони регламентують, не становлять небезпеки для життя і здоров'я населення та довкілля.

Після цих змін потрібно буде отримувати дозволи на 125 видів робіт та діяльності, а кількість дозволів загалом зменшиться орієнтовно до 68.

Для порівняння, наразі налічується 227 видів документів дозвільного характеру, передбачених законодавством.

Водночас кількість підзаконних дозвільних документів (тобто тих, які введені різними нормативними актами міністерств, відомств та місцевою владою) наближається до нескінченності.

Наразі Держкомпідприємництва займається створенням єдиного реєстру дозвільних документів, який покаже, скільки їх з'явилося за останні 19 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!