Банки масово знижують депозитні ставки

Середа, 2 червня 2010, 09:38

Банкіри повним ходом знижують відсотки за депозитами фізосіб.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на дані компанії "Простобанк Консалтинг".

За її інформацією, прибутковість ощадних вкладів строком на рік зменшилася на 1,9 процентного пункту (п.п.) у гривні, на 1,6 п.п. - в доларах і на 1,7 п.п. - у євро.

Ставки за більш короткими гривневими депозитами - строком на 1 місяць - "здали" ще більше - 2,2 п.п. Зниження за аналогічними вкладами у доларах склало 1,4 в.п., у євро - на 1,5 п.п.

Реклама:

Тенденцію до зниження депозитних ставок банкіри не приховують.

"З початку року по гривні ми знизили ставки на 3 п.п., процес реальний і він триває", - говорить начальник департаменту заощаджень ПриватБанку Андрій Шульга.

На стільки ж, але всього за два останні місяці знизив прибутковість за вкладами фізосіб п'ятий за розміром депозитного портфеля фізичних осіб - Промінвестбанк.

"За квітень-травень ми знизили десь на 3 п.п. по всіх валютах ", - стверджує член правління фінустанови Владислав Кравець.

Про скорочення прибутковості за вкладами говорять і в банку "Форум".

"Ми суттєво знизили ставки, десь на пару процентних пунктів по всіх валютах. У нас були ставки до 21% у гривні, зараз залучаємо на рівні 16-17% ", - говорить голова правління банку Ярослав Колесник.

Те, що банки продовжать знижувати ставки за депозитами, сумнівів ні в кого не виникає.

Фінустанови переситилися ліквідністю і більше не можуть собі дозволити балувати вкладників високими відсотками.

"Зараз адекватні ставки в гривні на рік складають 19,5%, у доларі - 11%, у євро - 10,5%. Але до кінця року вони на 2 п.п. ще знизяться по всіх валютах ", - прогнозує Шульга.

Найбільше "постраждає" дохідність гривневих депозитів.

"Тенденція щодо зниження ставок продовжиться, але тепер буде більше стосуватися не інвалюти, а гривні", - вважає Кравець.

За його словами, попит економіки на гривню стабільний, але терміни кредитування не відповідають термінам залучених ресурсів, тому банки будуть знижувати ставки за депозитами, щоб нівелювати ризики, які виникають при розміщенні цих коштів на більш тривалий термін.

"Гривня - 16% річних, долар і євро - близько 8-9%. Ось адекватні ставки за річними депозитами зараз. У найближчі півроку ставки дійдуть до 14-15% у гривні на рік ", - прогнозує Кравець.

Можливий і зворотний варіант розвитку подій, зазначає видання. Похитнути тенденцію до зниження ставок можуть проблеми в держфінансах держав ЄС.

"Нестабільність у Європі може змінити ситуацію в Україні. Бізнес може злякатися і піти. Я, щоправда, в це мало вірю і прогнозую, що капітали будуть шукати нове місце програми, але, можливо, буде більш активний приплив в Україну", - стверджує Колесник.

Якщо ж вплив європейської кризи буде сильним, то ставки за депозитами можуть піти вгору, але не факт, що вкладники в такому випадку захочуть скористатися зростанням прибутковості, відзначає видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: