Думка експерта: Інвесторів найбільше цікавить село

Четвер, 10 червня 2010, 15:14 -

Заяви про те, що українська нерухомість видряпується з кризи і залучає все більше зарубіжних та вітчизняних інвестицій, - неправда.

Таку думку висловив президент Клубу приватних інвесторів Олександр Сорока у коментарі "Економічній правді".

Найбільш інвестиційно привабливими секторами, на його думку, сьогодні є органічне сільське господарство та альтернативна енергетика, а не будівництво, виробництво будматеріалів або ретейл, і цим кардинально відрізняються настрої інвесторів "до" і "після" кризи.

"Найбільше інвесторів в Україні залучають ті сфери економіки, які мають гарний експортний потенціал. А для нашої країни це сільське господарство та енергетика, виробництво біопалива", - зазначив експерт.

Реклама:

"До кризи, дійсно, найбільш цікавими для інвесторів були земля, нерухомість та інтернет-проекти (причому проекти спекулятивні, розраховані на дохід від зростання вартості). Сьогодні акцент змістився на проекти, що забезпечують поточний грошовий потік", - пояснив він.

За словами експерта, ці галузі сьогодні є найбільш популярними тому, що це - сфери реальної економіки, які генерують стабільний дохід.

"Крім того, вхід в сільгоспбізнес в нашій країні набагато дешевший, а землі - набагато кращі. У Франції є приказка: "Щоб французові заробити гроші в сільському господарстві, потрібно 3 умови: достатньо дощів, достатньо сонця і війна в Україні", - наголосив він.

"Що стосується виробництва палива, то "плюсом" є стабільний попит на продукцію. Наприклад, Європа сьогодні газифікована лише на 60%; інше європейці "добирають" за рахунок пелет, брикетів, дров, вугілля і дизеля. Виробляти ці продукти у нас і продавати за кордоном вигідно, маржа дуже велика", - зазначив Сорока.

На думку президента Клубу приватних інвесторів, у посткризовий час через загальносвітову тенденцію нестачі продуктів харчування люди будуть вельми охоче інвестувати в сільське господарство.

Крім того, агробізнес - одна з небагатьох галузей української економіки, яка має серйозні конкурентні переваги за кордоном і залишить їх за собою у майбутньому.

У цілому ж, на думку Сороки, економіка (як вітчизняна, так і загальносвітова) у міру свого розвитку підкине ще чимало "вікон" для перспективних проектів і вигідних вкладень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: