"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Надра Банк пішов на поступки

Понеділок, 31 травня 2010, 09:22

Надра Банк запропонував власникам своїх євробондів нові, більш вигідні умови реструктуризації боргу.

Тепер керівництво банку пропонує відразу виплатити 18 млн. доларів зі 175 млн. доларів, а 52,5% боргів, які залишилися, списати, пише газета "Дело" із посиланням на спеціалізований фінансовий інформресурс DebtWire.

На решту суми зобов'язань фінустанова планує випустити нові євробонди строком на 7 років зі ставкою 8% річних.

Таким чином, банк в кінцевому рахунку виплатить кредиторам 53% від загальної суми поточної заборгованості, тоді як у листопаді 2009 року кредиторам пропонувалося задовольнятися 46% боргу.

Реклама:

Якщо власники єврооблігацій погодяться на ці умови, то банку треба буде виплатити на 12 млн. доларів більше, ніж за "листопадовою" угодою.

Видання називає кілька можливих причин того, що банк поліпшив умови реструктуризації.

Перша - бажання швидше домовитися з кредиторами.

"Це має підкупити інвесторів, вони практично погодилися на те, що буде списано 60% боргу, а тепер їм пропонують більш прийнятні умови. Робиться це для того, щоб без проблем і в мінімально короткі терміни заручитися підтримкою інвесторів", - вважає аналітик інвесткомпанії BG Capital Віталій Ваврищук.

На думку іншого співрозмовника видання, який побажав залишитися неназваним, поліпшення умов з реструктуризації євробондів - це плата кредиторам за ті півроку, які минули після підписання угоди про наміри реструктуризувати борг зі списанням 60% суми.

Ще один привід поліпшити умови - бажання Дмитра Фірташа відбити хоч невелику частину інвестицій в банк.

Як відомо, компанії, підконтрольні бізнесменові, активно скуповували бонди банку. Вони сконцентрували близько 2/3 випуску.

"Велику частину виплат за євробондами отримає сам Фірташ. Це живі гроші. А чи зможе він контролювати банк після рекапіталізації разом з державою і скільки цей контроль триватиме - питання. Тому чим вигідніші умови реструктуризації, тим і йому краще", - пояснює аналітик однієї інвесткомпанії.

Разом з тим зробити реструктуризацію занадто привабливою Фірташу заважають інші зовнішні борги, утримувачі яких у такому разі також можуть вимагати кращих умов.

У той же час є й інша думка, згідно з якою великодушність "Надра" - вимушений захід.

Мовляв, власнику Group DF зараз бракує для контролю всього кілька відсотків випуску.

"Ситуація для Фірташа зараз вкрай невигідна. Кредитори, розуміючи його інтерес у банку, просто можуть нахабніти і не погоджуватися на запропоновані умови, вимагаючи умов, які пропонував своїм зовнішнім кредиторам VAB Банк ", - говорить джерело, знайоме із ситуацією.

Якщо до 20 червня облігаціонери і керівництво фінустанови не досягнуть консенсусу, банк буде ліквідований.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!