Фірташ думає, що без нього "Титан України" неможливий

Середа, 19 травня 2010, 18:39

Group DF, яка володіє 50% мінус 1 акцією ЗАТ "Кримський титан", веде переговори з державою про входження до раніше сформованого титанового холдингу ПАТ "Державна холдингова компанія "Титан України".

Про це заявив власник Group DF Дмитро Фірташ, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми зараз з державою ведемо переговори про те, що, може, ми внесемо свій актив і вкладемо гроші і на підставі цього увійдемо до "Титан України", - сказав він.

Бізнесмен вважає, що попередній уряд Юлії Тимошенко створив ДХК "Титан України" для боротьби з ним, хоча ідея ця була нежиттєздатною.

Реклама:

"Без нас його створити адекватно неможливо, тому що основний бізнес числиться на нас", - пояснив Фірташ.

За його словами, під час переформатування титанового холдингу можна було б врахувати досвід створення ЗАТ "Кримський титан", в якому за державною акціонерною компанією "Титан" залишився пакет 50% плюс 1 акція, тоді як інвестор - австрійська OstChem Holding, яка управляє хімічними активами Group DF, - отримав 50% мінус 1 акція.

"За пропорціям можемо розмовляти", - додав Фірташ.

Як вважає власник Group DF, сьогодні "Титан України" - це "порожня організація".

"Сумихімпром" - повний банкрут. Якщо мене як бізнесмена запитати, чи хочу я його, то я скажу - ні. Там 1,5 млрд. гривень боргів, компанія в повному занепаді. Але з погляду держави вона права, бо "Сумихімпром" - містоутворююче підприємство, і закрити його просто неможливе. Швидше за все, нам доведеться його взяти", - сказав Фірташ.

На його думку, приклад "Сумихімпрому" зайвий раз демонструє неможливість держави якісно керувати своїми активами.

Фірташ нагадав, що після входження Group DF до "Кримського титану" виробництво двоокису титану на підприємстві зросло втричі - до 120 тис. тонн і буде збільшене до 150 тис. тонн.

"Кримський титан" - провідний у Східній Європі виробник діоксиду титану, на який припадає близько 90% загального обсягу реалізації продукції.

У вересні 2004 року підприємство отримало в оренду на п'ять років Вільногірський гірничо-металургійний комбінат й Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат, які стали його головними постачальниками сировини.

На початку 2009 року Кабінет міністрів вирішив створити ДХК "Титан України" і внести до її статутного капіталу 100% акцій ВАТ "Сумихімпром", ДАК "Титан" і казенне підприємство "Запорізький титаномагнієвий комбінат".

Крім того, уряд мав намір розірвати з "Кримським титаном" договір про оренду Вільногірського ГМК й Іршанського ГЗК, передавши їх держхолдингу. Але державі так і не вдалося встановити контроль над ними через конфлікт з OstChem.

На початку лютого 2010 року після довготривалих суперечок сторони підписали протокол, яким держава гарантувала "Кримському титану" постачання ільменітового концентрату з Іршанського ГЗК. Проте конфлікт це поки не вирішило.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: