Українські банки відмовляються торгувати євро

Понеділок, 17 травня 2010, 14:28

Банки скоротили операції з готівковим євро через істотне ослаблення курсу європейської валюти на міжнародних ринках.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на учасників ринку.

"Нині на міжнародному ринку курс євро до долара дуже мінливий. Оскільки Нацбанк зобов'язав банки встановлювати курс гривні до іноземних валют для готівкових валютообмінних операцій один раз на день, деякі банки побоюються опинитися в збитку у разі падіння курсу євро і тому не купують і не продають готівкові євро", - пояснив агентству ситуацію на ринку начальник управління ділінгу банку "Хрещатик" Валерій Доага.

"Можливо, це пов'язано з тим, що деякі банки бояться зараз купувати євро через те, що за останні кілька днів ця валюта впала в ціні. Це пов'язано, перш за все, з економічною ситуацією в єврозоні. Можливо, з огляду на це, деякі банки обмежили операції з євро", - додав заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов.

Реклама:

"Дія заборони НБУ на зміну курсу валют до гривні протягом дня українськими банками на тлі різкого падіння курсу євро до основних світових валют призвели до того, що українські банки, щоб уникнути курсових збитків, змушені або істотно занижувати курсу купівлі євро за гривні, або взагалі відмовитися від роботи з європейською валютою ", - відзначив заступник голови правління банку "Преміум" Андрій Пономарьов.

За його словами, "масло у вогонь підлила" оприлюднена в пресі інформація про заборону владою Великобританії звернення купюри номіналом 500 євро: управління боротьби з організованою злочинністю Великобританії пояснило цей крок тим, що 90% банкнот такого номіналу використовуються кримінальними структурами в операціях з відмивання грошей.

"Безумовно, подібни збіг чинників може призвести до розвитку панічних настроїв серед власників європейської валюти і лавиноподібного зростання продажів євро серед населення", - підкреслив Пономарьов.

Разом з тим, Львов зазначив, що "Фінанси та Кредит" продовжує операції з євро.

"Банк "Фінанси та Кредит" як працював з євро, так і працює. Нестачі євро не спостерігається і навіть навпаки, ми стали більше вивозити - спостерігається певний надлишок на ринку у зв'язку з тим, що населення здає євро, побоюючись його падіння. Тому зараз пішла зворотна ситуація - не з ввезення, а з вивезення валюти ", - відзначив він.

Як повідомлялося, в понеділок євро подешевшав до мінімальних з квітня 2006 року 1,2235 долара за євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!