Російське Міноборони дало "Антонову" грошей на літак

Середа, 12 травня 2010, 17:20

Міністерство оборони РФ перерахувало українському ДП "Антонов" черговий транш обсягом 139 млн. рублів (36,28 млн. гривень за курсом НБУ) на завершення держпрограми льотних випробувань військово-транспортного літака Ан-70.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на високопоставлене джерело в українських військових колах.

"Днями російська сторона перерахувала ДП "Антонов" на держпрограму льотних випробувань Ан-70 ще 139 млн. рублів. Це вже другий транш. Перший - обсягом 150 млн. рублів - був перерахований росіянами в грудні минулого року", - сказав співрозмовник агентства.

Кошти, нагадав він, виділяються російською стороною відповідно до підписаного в листопаді 2009 року доповнення до укладеного в 1993 році розробником і замовниками літака - військовими відомствами країн контракту.

Реклама:

"Ще 400 млн. рублів за контрактом, як планується, можуть бути перераховані російським військовим відомством до серпня", - сказав співрозмовник агентства.

За його даними, російська сторона планує виділити в 2010 році на Ан-70 по лінії держоборонзамовлення понад 500 млн. рублів, обсяг фінансування проекту на найближчі три роки передбачений у розмірі близько 2,4 млрд. рублів.

Співрозмовник агентства не зміг уточнити параметри держфінансування Україною програми створення та завершення держвипробувань військово-транспортного літака Ан-70 в 2010 році.

"Це питання поки відкрите. Окремого рядка щодо Ан-70 в бюджеті немає, кошти будуть перерозподілятися Міноборони з коштів, передбачених на військові НДДКР. Сьогодні той процес не завершено" - сказав він.

Як відомо, у 2009 році держфінансування програми льотних випробувань Ан-70 було передбачено в обсязі 70 млн. гривень, реально профінансовано 30 млн. гривень.

Попередній уряд України планував у 2010 році виділити з держбюджету на завершення льотних випробувань літака ДП "Антонов" 67 млн. гривень, на будівництво перших двох серійних Ан-70 на потужностях київського "Авіанта" - 120 млн. гривень.

У серпні 2009 року Україна і РФ підписали протокол про внесення змін до "Угоди між урядом РФ і урядом України про подальшу співпрацю в забезпеченні створення, спільного серійного виробництва та поставок в експлуатацію оперативно-тактичного військово-транспортного літака Ан-70 і транспортного літака Ан- 70Т з двигунами Д-27 "від 24 червня 1993 року.

Згідно з документом, Росія і Україна продовжать спільну роботу зі створення і проведення випробувань військово-транспортного літака короткого зльоту і посадки Ан-70 і його модифікацій, у тому числі для цивільного застосування, з двигунами Д-27.

Сторони забезпечать фінансування спільної дослідно-конструкторської роботи зі створення літаків Ан-70, двигунів Д-27, бортових систем і матеріалів з бюджетів РФ і України.

Згідно з озвученими раніше розробником даними, завершення держвипробувань і початок серійного виробництва Ан-70 були зміщені на 2012 рік, потреба у фінансуванні на завершення держвипробувань оцінюється в 132 млн. доларів.

За узгодженими сторонами оцінками, обсяг витрат України і РФ на програму Ан-70 становить близько 1,5 млрд. доларів, потреба у фінансуванні для завершення НІОКР - близько 100 млн. доларів.

Обсяг визнаної РФ у 2000 році заборгованості за роботи за програмою перед розробником літака ДП "Антонов" (раніше АНТК ім.Антонова) оцінюється в 48,2 млн. доларів, і на сьогоднішній день борг залишається непогашеним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: