Азаров не хоче "розлучатися" з ВТО, але орієнтується на Росію

П'ятниця, 9 квітня 2010, 23:47

Перш, ніж прийняти рішення щодо можливості вступу до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном, Українська влада має зважити всі "за" і "проти" такого кроку.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров в ефірі телеканалу "Інтер".

"Це все треба рахувати і прораховувати. Я точно так само відповів Володимиру Путіну, коли він мені поставив таке питання. Я запитав його: "А ви прорахували, для кого це буде більш вигідно: для нас. Чи для Казахстану, Росії та Білорусі? Ви спочатку прорахуйте, і ми теж прорахуємо свої вигоди", - сказав він.

На думку прем'єра, "на перший погляд, для нас це є більш вигідним, ніж для них".

Реклама:

"Є контур, який об'єднує кордони чотирьох держав. Велика частина контуру, що об'єднує три країни, має більший ступінь митного захисту свого кордону приблизно 10,5. Це означає - на кожну одиницю товару буде стягуватися 10,5 умовних одиниць вартості цього товару як митного внеску", - зазначив Азаров.

"А ось у нашому секторі, у відповідності з нашими угодами про вступ до СОТ, стягується тільки 6,5 умовних одиниць. Тобто, наш кордон для чужих товарів менш захищений, ніж кордон наших сусідів. І тут виникає питання: той потік товарів, який йде у напрямку чотирьох країн, - через кого він поїде?", - наголосив він.

"Тобто якщо б ми об'єдналися на таких умовах: ми - на умовах СОТ, вони - на своїх умовах захисту кордону. Ми, безумовно, виграли б. До того ж - отримали б дуже великий ринок, який необхідний для наших товарів", - зазначив прем'єр.

Водночас, Азаров зазначив, що у разі, якщо вступ до Митного союзу буде несумісним із членством в СОТ, переговори доведеться припинити.

"Як можна одружитися, якщо ти уже одружений? Тільки через розлучення! Ось ми вже, грубо кажучи, одружилися з СОТ. Вже два роки знаходимося в її складі. Уклали більше 70 двосторонніх торговельних угод. Нам що накажете - продавати?", - наголосив він.

При цьому, за словами Азарова, він є прихильником того, щоб "з Росією ... з Казахстаном теж мати дуже добрі відносини„.

"Так от, якщо в інтересах Росії мати спільний ринок - ми повинні зробити все для того, щоб такий ринок відбувся. А умови - це будемо дивитися". - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!