Кабмін підготував "головну програму" на 2010 рік

Понеділок, 22 березня 2010, 09:23

Міністерство економіки оприлюднило проект "Державної програми економічного і соціального розвитку на 2010 рік", який буде поданий у Верховну раду разом з проектом держбюджету.

Цей документ майже не відрізняється від програми уряду Юлії Тимошенко, направленої до Ради у вересні 2009 року, зазначає газета "Комерсант-Україна".

Нова програма, як і попередня, містить сім напрямків.

Кабмін зобов'язується зберегти макроекономічну та соціальну стабільність, здійснити прорив в індустрії, зняття інфраструктурних обмежень, створити сучасну інноваційну систему та високоефективне агропромислове виробництво, інтегрувати Україну у світове співтовариство.

Реклама:

Уряд Миколи Азарова обіцяє підтримувати стабільність гривні, ліквідувати обмеження для роботи бізнесу, ввести єдиний соціальний внесок і накопичувальну пенсійну систему, а також впроваджувати всі ті реформи, які декларували останні кілька урядів.

Серед іншого Кабмін має намір в 2010 році збільшити виробництво автомобілів, суден, авіаційної та ракетної техніки, розвивати поновлювані джерела енергії, у результаті чого споживання газу економікою повинно скоротитися на 6%.

З ключових макроекономічних показників у програмі вказаний лише розмір дефіциту бюджету - 4% від ВВП. Цю ж цифру обіцяв і попередній уряд.

Приріст виробництва аграрної продукції повинен скласти 2,1% (раніше - 4,1%), прогнози будівництва доступного житла - 16,3 тис. кв. м (1,1 млн. кв. м).

Відрізняються програми тим, що в останню версію включені основні обіцянки кандидата в президенти Віктора Януковича і нового уряду.

Зокрема, запропоновано ввести податкові канікули для малого бізнесу, знизити ставки ПДВ (з 20% до 17%) і податку на прибуток (з 25% до 16%), підвищити ставку податку для доходів фізичних осіб понад 20 тис. гривень, скасувати пільги з ПДВ (крім векселів), відкрити індустріальні парки.

Серед нових ініціатив - створення Банку сприяння розвитку і продаж Одеського припортового заводу, що дозволить виконати план приватизації в 10 млрд. гривень.

Високопоставлене джерело в Мінекономіки підтвердило, що це відомство доопрацювало програму Тимошенко з урахуванням побажань нового президента і Кабміну.

Це викликано тим, що економічна ситуація в країні майже не змінилася. До того ж з 2000 року такі програми Кабміну не знаходили підтримки в парламенті.

"До бюджету у Верховній раді є інтерес, а до програми - ні, тому що вона не визначає конкретного фінансування", - пояснив чиновник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: