"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Президента вблагають підписати закон про повернення депозитів

Вівторок, 17 листопада 2009, 11:17

Від  підписання закону "Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи" залежить своєчасне повернення коштів населенню.

Про це йдеться в заклику громадської організації "Союз захисту інтересів вкладників споживчих послуг" до президента.

"Захистити інтереси вкладників, забезпечити нормальне функціонування банківської системи та стабільність національної грошової одиниці", - наголошується в повідомленні.

В заклику підкреслюється, що реалізація цих стратегічно важливих завдань можлива у випадку термінового підписання гарантом закону, який приймався Верховною Радою, як першочерговий.

Реклама:

Необхідність прийняття закону була очевидною від початку кризових явищ в Україні, і підписання відповідного документу є вкрай необхідним для суспільства та економіки заходом, стверджують в союзі.  

"Запропоновані законом зміни потрібні  для подолання кризи довіри населення до банківської системи, припинення існуючої тенденції знецінення національної валюти, яка втратила 60% докризової вартості", - йдеться в повідомленні.

Склалася критична ситуація, вважають в союзі, оскільки обсяг депозитів фізичних осіб на 25 % менше простроченої заборгованості за кредитами, яка досягла 400 мільярдів гривен.

"Кожна третя позика, видана вітчизняними банками, обслуговується невчасно, а це означає, що сотні депозитів вкладників (близько 318 млрд.) знаходяться під загрозою неповернення", - говориться в заклику .

За інформацією союзу, ситуація додатково ускладнюється стрімким зменшенням акумульованих Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів (лише протягом жовтня поточного року вони зменшилися на 12,8% або на 0,615 млрд. грн.).

Це не сприяє збільшенню довіри до банківської системи, стверджують захисники інтересів вкладників.

"Сьогодні мільйони вкладників українських банків розуміють, що від  підписання цього Закону, залежить своєчасне та в повному обсязі повернення коштів населенню, яке довірило свої заощадження національній банківській системі, - зазначає представник "Союз захисту інтересів вкладників споживчих послуг" Нелі Ботієва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: