НКРЗ заборонила мобільним операторам неповні одиниці

П'ятниця, 19 червня 2009, 10:33

У четвер Нацкомісія з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) схвалила проект змін та доповнень до постанови Кабміну "Про затвердження правил надання та отримання телекомунікаційних послуг", яким зобов'язала операторів мобільного зв'язку при розрахунках з абонентами враховувати повні тарифні одиниці часу - секунду, 30 секунд або хвилину - і заборонила стягувати плату за час користування послугою, яка перевищує час розмови.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на голову комісії Сергія Колобова.

Раніше Колобов заявляв, що до НКРЗ надійшли звернення від операторів і користувачів, які вказували на те, що мобільний оператор "Астеліт" (TM life:)) округляє кількість секунд розмови в більшу сторону.

Комісія ініціювала перевірку і дійсно виявила порушення. У результаті минулого тижня НКРЗ оприлюднила на своєму сайті роз'яснення, в яких закликала операторів дотримуватися законодавства.

Реклама:

Однак поняття тарифної одиниці до цього часу прописане в законі недостатньо чітко, що давало привід для двозначних тлумачень, говорить член НКРЗ Володимир Звєрєв.

Роз'яснення знімали цю двозначність, але носили рекомендаційний характер.

"Тепер ми закріпили цю норму в другому по значимості документі в галузі. Формулювання залишилася такою ж, як у роз'ясненнях, однак проекту змін ще належить пройти узгодження з Кабміном і процедуру обговорення із зацікавленими сторонами", - каже голова комісії Сергій Колобов.

Як відомо, більшість українських операторів давно перейшли на посекундну тарифікацію дзвінків, але криза змусила компанії змінити принцип тарифікації.

Так, "Астеліт" перейшов на похвилинну тарифікацію взимку цього року, але через масове невдоволення абонентів через два тижні ввів 30-секундну тарифікацію.

10 березня на похвилинну тарифікацію міжнародних дзвінків перейшли в "МТС-Україна".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: