"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Жеваго і Коломойський почали війну в Ferrexpo

Середа, 20 травня 2009, 11:02

В гірничорудній компанії Ferrexpo розпалюється конфлікт між основним її власником Костянтином Жеваго і міноритарними власниками - Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим.

У вівторок на зборах акціонерів Ferrexpo було затверджено рішення, вигідні мажоритарним власникам, проти яких вже виступили структури Коломойського і Боголюбова, пише видання "Комерсант-Україна".

Експерти не виключають, що вже найближчим часом конфлікт перейде в юридичну площину.

У позитивному результаті голосування по всіх 15 пунктам порядку денного зборів у вівторок акціонерів Ferrexpo не було ніяких сумнівів: в руках основних власників - підприємця Костянтина Жеваго та його чеського колеги Зденека Бакая - сконцентровано близько 76% акцій.

По 13 пунктам порядку денного акціонери проголосували практично одностайно - їх підтримали 98,69-100%. Що стосується ще двох питань: продовження повноважень CEO компанії - Костянтина Жеваго, а також права Ferrexpo робити зворотний викуп до 10% своїх акцій (buy back) - проти голосували 11,35% і 11,21% акціонерів відповідно, але рішення все одно були прийняті 88,65% і 88,79% голосів відповідно.

51% акцій Ferrexpo володіє Fevamotinico Костянтина Жеваго, 24,99% - RPG Industries чеського підприємця Зденека Бакая, понад 10% - співвласники "ПриватБанку" Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, до 14% - free float.

Напередодні зборів власники більше 10% акцій Ferrexpo - Ralkon Commercial Ltd і Fayver Properties Inc. Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова - розіслали акціонерам гірничорудної компанії лист, в якому агітували голосувати проти окремих пунктів, зокрема buy back.

"У нас є сумніви щодо того, яким чином може проводитися викуп і його впливу на акціонерів. У вересні 2008 року Ferrexpo викупила приблизно 4% акцій, з яких 3,1% було куплено в найбільшого акціонера і CEO компанії Костянтина Жеваго. Цей викуп обійшовся компанії приблизно в 42,5 млн фунтів готівкою ", - йдеться в повідомленні.

Втім, представник Ferrexpo Гейвін МакКей заявив виданню, що компанія "не планує buy back" в цьому році.

"Раді директорів просто продовжується термін дії прав на зворотний викуп акцій відповідно до законодавства, що регулює діяльність акціонерних товариств у Великобританії", - пояснив він.

В Ferrexpo кажуть, що 2008 року проводили buy back, оскільки тоді було зростання цін на залізорудну сировину приблизно на 90% і компанія сгенерирована значні грошові кошти.

На думку керуючого партнера юрфірми Astapov Lawyers Андрія Астапова, вже в найближчому майбутньому варто очікувати переходу конфлікту між власником 51% акцій Ferrexpo і власниками понад 10% в юридичну площину.

Раніше цього не виключав і перший заступник голови правління "ПриватБанку" Тимур Новіков.

"Ми залишаємо за собою право оскаржити рішення в суді", - говорив він виданню.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: