Вакансій поменшало на третину за півроку

Понеділок, 5 січня 2009, 16:44

Фінансова криза серйозно вплинула на кількість вакансій: якщо з липня по грудень 2007 року роботодавці розмістили 402 тис. вакансій, то за аналогічний період 2008 - тільки 270 тис., або на 32% менше, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланям на дані ресурсу jooble.com.ua.

В цілому за 2008 рік кілкість вакансій зменьшилась на 19% до 640,1 тисяч, тоді як 2007 року було зафіксовано зростання на 52%.

Ресурс відзначає протиречиву статистику по зарплатах: традиційно роботодавці публікують вакансії з зарплатою, вказаною в доларах США, однак з жовтня 2008 року вони стали фіксувати курс долара на рівні 5,00 грн/$1.

В результаті, формально середня зарплата минулого року виросла на 30% до 919 доларів, однак з урахуванням послаблення гривні вона зменьшилась на 13% (без урахування інфляції).

Реклама:

За даними ресурсу, найбільше падіння зарплат зафіксовано в сфері нерухомості - на третину. Також сильно впав попит на послуги будівельників і робітників, що призвело до зниження їх зарплат у средньому на 15%.

Постраждали також робітники у сфері реклами і ЗМІ.

Сильно виросли в ціні інженери й технологи, як спеціалісти близькі до реальнї економіки. Юристам зростання забезпечили спеціалізовані напрями: сильно зросли в ціні юристы з заборгованості й юристы у сфері будівництва.

За їх даними, порівняно з 2006 роком сильно уповільнилося зростання зарплат ІТ-спеціалістів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: