Мораторій на депозити скасують після продажу ПІБу?

Середа, 22 жовтня 2008, 18:07
 

Ключовим пунктом у зупинці панічного відтоку грошей з банків стане продаж "Промінвестбанку".

Про це в середу на прес-конференції в Києві заявив голова правління НБУ Володимир Стельмах.

"Це буде найбільш імовірно тоді, коли будуть улагоджені питання з "Промінвестбанком", коли ми його закриємо... А що таке закрити? Хочете - йдіть і беріть депозити, виводите... Скільки хочете, стільки і беріть. Тоді люди зрозуміють, що вони дарма роблять це. Тому що заберуть із "Промінвестбанку", підуть в інший, а там вже дадуть менший відсоток", - припустив голова НБУ.

За його словами, активи у ПІБа "надійні". "А якщо взяти його участь в інших володіннях - страхових компаніях, інших банках і так далі - дай боже всім би такого", - додав він.

Реклама:

Він уточнив, що термін скасування мораторію на дострокове зняття депозитів залежить від того, наскільки швидко стабілізується ситуація у фінансовій системі. Зокрема, сказав він, повинен зменшитися панічний відтік грошей з банків.

"Я ніколи не розраховував на те, що він (мораторій - ЕП) буде діяти шість місяців. Зараз і програма МВФ зробиться - повинні сказати, що вони там закривають... До кінця року ще дуже довго. Я сподіваюся, раніше (буде скасована постанова №319 - ЕП). Якщо ви будете вважати, що це новорічний подарунок...", - підкреслив банкір.

Однак він дав зрозуміти, що найближчим часом скасування постанови про мораторій на видачу банками депозитів не очікується.

За даними Стельмаха, за останні 20 днів з банків були зняті депозити на суму 17,6 млрд. грн. З них підприємства забрали 4 млрд. грн., а інша сума була видана населенню.

"Це дуже велика сума відтоку депозитів - 18 мільярдів за двадцять днів. (Скасування відбудеться - ЕП), коли ми побачимо, що стабілізується ця ситуація", - підкреслив Стельмах.

Докладніше про прес-конференцію Стельмаха читайте найближчим часом на Економічній правді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: