"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україні вигідно імпортувати російську електроенергію

Четвер, 25 вересня 2008, 16:16

Імпорт російської електроенергії вигідний для України.

Це дозволить наростити запаси вугілля на складах електростанцій і природного газу в підземних сховищах без подорожчання електроенергії.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" президент Korlea Invest Holding AG (Швейцарія) Василь Бечварж.

"Поставки до України російської електроенергії за відносно низькими цінами дозволять вирішити проблему нагромадження вугілля на складах українських електростанцій без спалювання додаткових обсягів природного газу й при цьому знизити ціни на електроенергію на внутрішньому ринку, поліпшивши економіку промислових підприємств", - сказав співрозмовник агентства.

Реклама:

Він також спростував заяви деяких чиновників і експертів про те, що Україна, почавши імпортувати електроенергію, підсилює свою енергетичну залежність від Росії.

"Навіть якщо поставки будуть збільшені з нинішніх 500 Мвт до 800 Мвт, то частка імпорту з Росії в загальному балансі електроенергії по Україні не перевищить 5%. Про яку залежність може йти мова?", - говорить Бечварж.

Співрозмовник агентства також сказав, що на відміну від поставок нафти й газу Україна може в будь-який момент відмовитися від російської електроенергії, збільшивши завантаження власних теплових електростанцій.

Однак такий крок у короткостроковій перспективі призведе до підвищення темпів зростання цін на електроенергію на внутрішньому ринку.

"Це - чиста економіка", - підкреслив голова Korlea Invest Holding і призвав не політизувати питання імпорту Україною російської електроенергії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: