В Україні закрили 70% кредитних спілок

Середа, 27 лютого 2008, 14:07
Учора представники Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг заявили, що за результатами минулорічних перевірок кредитних спілок зі 105 фінустанов 10% було виключено з державного реєстру, також вжито адміністративних заходів до кредитних спілок, що порушили умови ліцензій. Попри державний контроль ринку фінансових послуг, наразі в Україні діє низка фінансових пірамід. Фахівці фінансового ринку радять бути обережними, щоб не потрапити до тіньових схем аферистів.

Про це пише газета "Вечірній Київ".

Учора виданню стало відомо, що за результатами перевірки 105 вітчизняних кредитних спілок Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України з державного реєстру фінансових установ було виключено 10 кредитних спілок, 17 установ не дістали необхідної ліцензії на провадження діяльності із залучення внесків на депозитні рахунки членами спілки, до 26 спілок Держфінпослуг застосувала відповідні заходи впливу у вигляді тимчасового призупинення дії ліцензії, у 23 кредитних спілок термін дії ліцензії Держфінпослуг закінчився. Лише 29 кредитних спілок здобули ліцензії повторно. 

Як повідомив директор Департаменту нагляду за кредитними установами Держфінпослуг Андрій Оленчик, низка кредитних спілок не відповідали вимогам виданих ліцензій і вели несанкціоновану діяльність: "Наразі існують проблемні кредитні спілки, що можуть завдавати фінансової шкоди громадянам. Із 800 наявних спілок сумнівних фінансових установ - близько десяти. Проте через суспільний резонанс, який викликає позбавлення спілок ліцензії, спостерігається чітка тенденція недовіри до всіх спілок. Це невиправдано. Держфінпослуг, зі свого боку, вживає відповідних заходів для унеможливлення діяльності фінансових пірамід та проблемних спілок на ринку фінпослуг". 

Голова правління Об'єднання кредитних спілок "Програма захисту вкладів" Іван Вишневський позитивно оцінює регуляторну діяльність Державної комісії з регулювання фінансових послуг як фактор підвищення прозорості діяльності цих фінустанов: "Позбавлення ліцензій є постійним процесом. Гірше було б, якби не вживали відповідних заходів. Проте ще й нині діє низка фінансових пірамід, зокрема, кредитна спілка "Всеукраїнський кредит" або King Capital. В Україні працюють і певні ризиковані для громадян спілки. Існують організації на кшталт "Еліта-центру", які працюють поза законом". Щоб не "нарватися" на фінансову піраміду, пан Вишневський порадив звертатися до тих кредитних спілок, які демонструють відкритість у наданні вичерпної інформації про власний фінансовий стан, запрошують на загальні збори своїх членів, входять до Асоціації кредитних спілок та є учасниками поширення інформації про себе. "Клієнтам слід бути вкрай обережними з тими кредитними спілками, які не надають жодної інформації про свою фінансову діяльність. Також необхідно звертати увагу на умови видачі кредитів: багато спілок видають ризиковані кредити без довідок про доходи тощо", - сказав Іван Вишневський. 

Реклама:

На думку керівника громадської ініціативи "За прозорість фінансових ринків" Тараса Загородного, в столиці наразі працюють багато організацій без відповідних ліцензій на надання фінансових послуг. Тож громадянам слід бути вкрай обережними під час вибору фінансового партнера: "Фінансові піраміди існують, це пов'язано із законодавчою неврегульованістю сфери надання послуг кредитними спілками. Позитивні законодавчі ініціативи кредитних спілок наражаються на банківське лобі у Верховній раді. Враховуючи темпи інфляції, громадянам не вигідно розміщувати кошти на депозитах ані в банках, ані в кредитних спілках". 

Вирішити проблему неповернення грошей кредитними спілками повинен Державний фонд гарантування вкладів клієнтів, що наразі створюється. Крім того, за програмою захисту вкладів, кредитні спілки ініціювали створення механізмів страхування вкладів населення від наявних ризиків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!