Україна має право на друге перше враження

Україна має право на друге перше враження

Останні резонансні арешти вказують, що нові прозахідні антикорупційні установи України починають досягати успіху. Інвестиції і краще життя стають ближчими.
Середа, 3 травня 2017, 13:20
директор Офісу залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest

Невдовзі після того, як у листопаді 2016 року Кабінет міністрів України призначив мене директором Офісу залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest при уряді, я зрозумів, що нашим найскладнішим завданням буде зміна негативного сприйняття зовнішнім світом України як місця для здійснення інвестицій.

Визнаючи можливості, представлені ринком "останнього кордону" в Європі, іноземні інвестори обізнані і з ризиками. Безпрецедентна структурна соціальна та економічна трансформація, що триває в Україні, на жаль, неминуче призводить до значних операційних витрат, зокрема, у зв'язку з корупцією.

Хоча місія ЄС з оцінки впровадження Україною угоди про асоціацію недавно дала високі оцінки уряду за вирішення системних викликів, пов'язаних з корупцією, найбільшою проблемою для країни залишається зміцнення верховенства права та перетворення залишків радянської системи, які стримують розвиток бізнесу.

Утім, останні резонансні арешти вказують, що нові прозахідні антикорупційні установи України починають досягати успіху, а поточна кардинальна перебудова Верховного суду, що передбачає здійснення нагляду з боку громадянського суспільства, сприятиме реформуванню судової системи країни в цілому.

Реклама:

Хоча питання корупції та захисту майнових прав викликають занепокоєння, у будь-якій об'єктивній оцінці інвестиційного середовища слід враховувати системні заходи, вжиті на державному рівні для розв'язання цих проблем, а також позитивний вплив цих реформ на діловий клімат, економіку та суспільство.

Україна — надзвичайно відкрита і прозора країна. Натомість суть основних сюжетів у ЗМІ полягає в тому, що, попри деякі зміни, реформи зупинилися, суспільство виглядає стомленим, а його настрої переважно песимістичні.

Такий підхід не повною мірою відображає масштаб досягнень, які відбулися після Революції гідності. Хочу підкреслити, що будівництво справді демократичної держави почалося в Україні лише три роки тому, після попередніх 23 років невдалого правління її клептократичних пострадянських еліт.

Тільки за режиму Януковича розкрадання державних коштів, за оцінками — близько 70 млрд дол, поставило Україну на межу виживання.

Україна втратила майже 30% ВВП, 60% вартості валюти та 7% території в результаті вторгнення агресора. При цьому на поточному рахунку країни в казначействі перебувало менше 15 тис дол, а золотовалютного резерву не було достатньо навіть для покриття місячного обсягу імпорту.

Незважаючи на це, протягом двох наступних років країна досягла стабілізації в макроекономічному та валютному секторах, підписала угоду про вільну торгівлю та асоціацію з ЄС, децентралізувала владу, надала фінансування місцевій владі, реформувала корумповану міліцію, систему закупівель та газовий сектор.

При цьому триває покращення ділового середовища завдяки скасуванню застарілого регулювання, що не давало можливості створювати робочі місця. Лише за останні три місяці було скасовано понад 500 таких актів.

Не побоюся сказати, що для реформування країни за останні три роки зроблено більше, ніж за попередні двадцять три. Цей потужний ривок має наслідком економічне зростання на 4,7% порівняно з четвертим кварталом 2016 року.

МВФ визнав ці досягнення і продемонстрував упевненість в державному курсі, виділивши четвертий транш кредиту, 1 млрд дол, в рамках своєї чотирирічної програми кредитування на 17,5 млрд дол, яка була підписана в 2015 році. Це мало привернути увагу інвесторів до України, і багато з них вже помітили зміни.

Наприклад, західні та центральні регіони України вже інтегровано в європейський ланцюг поставок автомобільної продукції потужною групою основних міжнародних виробників, які успішно експортують автомобільні запчастини в ЄС, створюючи десятки тисяч робочих місць та інвестуючи сотні мільйонів євро в Україну.

Крім того, найбільший в Україні інвестор "АрселорМіттал" оголосив про модернізацію металургійних підприємств на сході України на 400 млн дол, що дозволить створити близько 25 тис робочих місць.

UkraineInvest підтримує глобальних гравців, які планують 2017 року здійснити інвестиції у наш агросектор, інфраструктуру, енергетику, інноваційні технології.

На жаль, більшість українців ще не відчули цих змін. На кишені кожного громадянина такі реформи позитивно позначаться тільки за три-п'ять років. Водночас уряд продовжує працювати над тим, аби це сталося якнайшвидше.

Два тижні тому прем'єр-міністр Володимир Гройсман оголосив нову хвилю далекосяжних структурних соціальних та економічних змін, що включають в себе реформу пенсійної системи, системи охорони здоров'я та освіти, створення ринку сільськогосподарської землі, запровадження нового підходу до приватизації.

Україні необхідно 5 млрд дол на рік протягом наступних п'яти років для підтримки інвестування в публічний та приватний сектори. За наявності підтримки в формі експортних кредитів від двосторонніх експортно-кредитних та страхових агенцій уряд міг би швидше запропонувати своїм громадянам краще майбутнє.

Упевнений, що українці й надалі вимагатимуть саме цього.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: