Чому вкрай важко бути адвокатом України в ЄС і про "Ukraine fatigue"

Чому вкрай важко бути адвокатом України в ЄС і про "Ukraine fatigue"

Україна дійсно хоче наблизитися до ЄС? Я ще вірю, що так. Тоді чому ми не чуємо, як і коли Україна виконає власні юридичні зобов'язання?
П'ятниця, 19 лютого 2016, 17:31
Давид Стулік, прес-атташе ЄС в Україні

Я не про "безвізові закони", і не про політичну кризу.

Я про щось інше - про законопроект "Про аудіовізуальні послуги".

Цей закон має Україна прийняти до червня цього року. І, мабуть, не встигне. Скажете "і що?".

По-перше, ухвалення цього закону до червня 2016 прописано в... Угоді про асоціацію. Тобто, це юридичне зобов´язання України перед ЄС.

Реклама:

В ці дні всі ми згадуємо трагічні події на Майдані, який... вимагав підписання цієї самої Угоди про асоціацію.

По-друге, хто проти виконання цього зобов'язання? Топ-менеджери великих телеканалів. Їх власники всім нам добре відомі.

Вони ще погрожують: "якщо уряд внесе недружній до мовників законопроект, то він втратить підтримку, яку мовники надавали уряду в складні часи." Це без коментарів.

По-третє, що їм не подобається в законі, який працює у 28 країнах-членах ЄС та в інших європейських державах, які хочуть мати сучасне медійне законодававство, яке працює на користь глядачів та слухачів?

Думаю, відповідь я сам сформулював в попередьому речені.

По-четверте, що зараз маємо? З одного боку - заклики України про допомогу і підтримку ЄС (санкції). ЄС все це дає. З іншого боку маємо зобов'язання України перед ЄС щодо реформ, користь від яких буде в першу чергу громадянам України.

І тут, на жаль, багато цих зобов'язань не виконується.

По-п'яте, ще один парадокс: допомога в розробці цього та інших реформаторських законів фінансується ЄС. Це допомога, яку Україна закликає надати.

А ефект від цієї допомоги? Невиконані зобов'язання. Хто надає цю допомогу? Це не абстрактний ЄС, а громадяни ЄС, платники податків.

Як їм пояснити, чи їх податки ефективно витрачаються тут, в Україні?

По-шосте, Україна дійсно хоче наблизитися до ЄС? Я ще вірю, що так. Тоді чому постійно ми, ЄС, чуємо від України пояснення, ЧОМУ не можна щось зробити, реформувати? Чому ми не чуємо, ЯК і КОЛИ Україна виконає власні юридичні зобов'язання?

Важко бути адвокатом України... Ця "втома від України (Ukraine fatigue)" як грип. Але, як і з грипом, є надія - його можна лікувати.

Джерело: https://www.facebook.com/david.stulik.1/posts/10153897893156092?pnref=story

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: