"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Акциз на авто: податок на бідність

Акциз на авто: податок на бідність

Чому досі існує акциз? Чистого повітря він не додає, доходи в бюджет невеликі, розвиток галузі він не стимулює. У чому сенс такого витонченого мазохізму?
Понеділок, 26 жовтня 2015, 08:50
Юлія Заплавна, експерт "CASE Україна" і "Ціни держави"

Петиція про скасування розмитнення та акцизного податку на імпорт авто, про яку багато говорили в медіа, отримала відповідь президента наприкінці вересня.

У ній вказано, що певні кроки для зниження вартості іномарок вже зроблені.

Йдеться про скасування спецмита з 30 вересня та додаткового імпортного збору з 1 січня 2016 року, які уряд і без цього скасовував під тиском СОТ.

А от більш важливе питання скасування акцизного податку президент доручив розглянути уряду. Чим же особливий акциз на авто? Спробуємо розібратись.

Акцизний податок на автоімпорт покликаний обмежити ввезення іномарок і цим створити кращі умови для вітчизняного виробника.

Реклама:

Справді, поміж усіх платежів саме акциз найсуттєвіше збільшує ціну іномарки при розмитненні, створюючи значний ціновий "люфт" для місцевих виробників.

Однак динаміка авторинку у 2003-2015 роках яскраво демонструє, що обмеження конкурентоздатного та якісного імпорту аж ніяк не покращує позицій автопрому.

Стабільний розвиток галузі до 2007 року підтримувався законом про пільги із сплати податків для автозаводів - "нульова" ставка ПДВ та безмитне ввезення машинокомплектів, пільги з акцизного збору. Причому до 2004 року деякі українські автовиробники, наприклад, ЗАЗ, не платили навіть ПДВ.

З іншого боку, суми сплаченого імпортерами акцизу на авто свідчать, що він не має особливої фіскальної цінності для бюджету.

За таких умов виникає питання: чому досі існує акциз на імпортні авто? Чистого повітря цей податок не додає, доходи в бюджет теж невеликі, розвиток галузі він не стимулює. У чому тоді сенс такого витонченого мазохізму?

Підготовлено в рамках проекту "Ціна держави"

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: