Таблетка для урядовця

Таблетка для урядовця

Той самий уряд, який закликає розвивати експорт, дев'ять місяців не видає провідній фармацевтичній компанії дозвіл на відвантаження товару за кордон.
Понеділок, 18 травня 2015, 16:28
Олександр Маковський, голова правління ПрАТ "Біофарма"

У складних умовах, коли національна економіка втратила більше 20% ВВП лише в результаті військової агресії з боку Росії, українські виробники шукають нові ринки збуту для забезпечення життєздатності та стабільних відрахувань у держбюджет.

Здається, керівництво держави з розумінням ставиться до таких прагнень і навіть публічно підтримує ініціативу пошуку зовнішніх ринків.

Крім іншого, це забезпечує країні стабільну валютну виручку.

Однак той самий уряд, який закликає національного виробника розвивати експортні ринки, вже протягом дев'яти місяців не видає провідному українському виробнику фармацевтичних препаратів дозвіл на здійснення експорту.

Реклама:

Більше того, Кабінет міністрів навіть не пояснює причин такої тривалої затримки.

Найбільше в Україні підприємство з переробки донорської плазми та виробництва препаратів з її компонентів - ПрАТ "Біофарма" - уклала угоди з партнерами у Грузії, Монголії, В'єтнамі, Азербайджані та Казахстані на 7,5 млн дол.

Протягом чотирьох років керівництво компанії напрацьовувало контакти, надавало тендерну документацію та вело перемовини заради отримання можливості представляти високоякісну українську фармацевтику на зовнішніх ринках.

Роками будувалася довіра до українського виробника та формувалася його репутація. Однак строки виконання зобов'язань за міжнародними контрактами настануть вже скоро, ще протягом цього місяця.

Якщо компанія не виконає свої обов'язки з поставки препаратів, то замість плідної співпраці і валюти країна отримає багатомільйонні штрафні санкції. Будуть втрачені довіра, репутація та важко напрацьовані іноземні ринки збуту. Мова йде не тільки про "Біофарму", а про українських виробників загалом.

Компанія виробила високоякісної експортної продукції на 4 млн дол. Вона накопичилася на складах. Препарати упаковані і промарковані винятково для експортних ринків і не можуть бути реалізовані в Україні.

 Усі фото автора

Якщо ситуація не зміниться протягом наступних семи днів, "Біофарма" буде вимушена не тільки зупинити виробництво, а й утилізувати вироблену продукцію. Її неможливо буде продати чи переробити для іншого ринку до закінчення терміну придатності, зважаючи на відповідне маркування та технологію виготовлення.

Компанія звернулася до Кабміну за поновленням дозволу на експорт дев'ять місяців тому - зазвичай процедура триває два місяці. Наразі господарська діяльність компанії паралізована. Ми не можемо відвантажувати продукцію за кордон без дозволу уряду на реалізацію препаратів плазми крові.

На даному етапі компанія згодна отримати хоча б тимчасовий дозвіл на експорт, який буде дійсний протягом кількох місяців. Навіть якщо вважати, що надання дозвільної документації затягується через її оформлення, то право на тимчасовий "зелений коридор" Кабмін може надати одразу.

Компанія неодноразово зверталася за таким альтернативним тимчасовим дозволом, але не отримала його.

Керівництво компанії, її іноземні акціонери (провідна американська компанія Horizon Capital та голландський  інвестиційний банк FMO), Європейська бізнес-асоціація та Американська торгова палата не раз зверталися до прем'єр-міністра, міністерств та відомств з відповідними запитами.

Листи, які ми отримуємо, не відповідають на головне питання: чому уряд ставить під сумнів ділову репутацію провідного національного виробника та свою власну.

З технічної точки зору, проблеми відсутні. Урядовці кажуть, що документи в порядку, до "Біофарми" питань нема. Міністерство охорони здоров'я у листах до уряду аргументувало, що в закладах охорони здоров'я та центрах служби крові є майже річний запас плазми крові та розчину альбуміну.

ПрАТ "Біофарма" письмово запевнила уряд, міністерства та відомства, що негайно зупинить експорт препаратів крові у разі виникнення дефіциту цієї продукції в Україні.

Більше того, підприємство готове збільшити виробництво удвічі для забезпечення такої потреби.

Однак жодна така вказівка до "Біофарми" не надходила, і навіть під час активної фази АТО підприємство не отримувало відповідних державних замовлень.

Така ситуація ставить під питання господарську діяльність компанії. Іноземні ж інвестори, які вклали близько 42 млн дол у будівництво фармацевтичного заводу у Білій Церкві (введено в експлуатацію у 2014 році), взагалі не розуміють, чому держава їм так "віддячила" за багатомільйонну інвестицію.

Компанія також планувала побудувати сучасне підприємство з виробництва препаратів плазми крові, яке стало б унікальним у Східній Європі, і вже вклала кілька сотень тисяч доларів у розробку сучасного проекту вартістю 30-40 млн дол.

На жаль, тепер ці плани можуть залишитися тільки планами.

У скрутний для країни час уряд ставить під загрозу іноземні інвестиції, спричиняє мільйонні збитки і псує репутацію національного виробника у світі.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: