Довге прощання з Кіпром

Довге прощання з Кіпром

Навіть після прийняття нової конвенції українські компанії матимуть кіпрських власників, які розпоряджатимуться українським майном і не платитимуть податків до держбюджету.
Понеділок, 10 червня 2013, 15:43
Павло Петренко, народний депутат від фракції "Батьківщина"

Питання із ситуацією довкола нелегального витоку українських капіталів через Республіку Кіпр на часі вже не один рік.

Угода, підписана 30 років тому між урядами СРСР та Кіпру про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна, яка діє й досі, давно віджила своє.

Наслідок її існування - величезні дірки у державному бюджеті.

Так, за останні два роки українські банки перерахували в офшорні зони та на Кіпр неоподаткованих 54 млрд дол або понад 400 млрд грн. Для порівняння: державний бюджет на 2012 рік мав доходи 367 млрд грн.

Реклама:

Проте внесений урядом законопроект №0024 "Про ратифікацію конвенції між урядом України і урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та протоколу до неї" насправді суттєво проблеми не вирішить.

Річ у тім, що конвенція є лояльною до бізнесу з погляду рівнів податкових ставок. За нею ставки деяких податків нижчі за відповідні ставки, передбачені Модельною конвенцією Організації економічного співробітництва та розвитку - ОЕСР.

Більше того, і в старій угоді від 1982 року, і в новій конвенції встановлено, що дохід від продажу корпоративних прав буде оподатковуватися за законодавством Кіпру.

Тобто триватиме практика, коли українські компанії матимуть кіпрських власників, які розпоряджатимуться українським майном і не платитимуть податків до держбюджету.

Також непокоять положення щодо набрання чинності конвенцією. За статтею 26 конвенції вона набирає чинності з моменту її ратифікації, а застосовується з 1 січня року, наступного за роком набрання чинності. Тобто у разі її ратифікації в червні 2013 року, вона почне застосовуватися з 1 січня 2014 року.

За усталеною міжнародною практикою стара конвенція зазвичай втрачає чинність з моменту, коли нова конвенція починає застосовуватися.

Проте український текст конвенції з Кіпром "дивним чином" містить положення про те, що угода 1982 року припиняє свою дію з моменту набрання чинності новою конвенцією, а не з дати, коли вона починає застосовуватися. Вказане положення суперечить англомовній редакції конвенції.

Уряд Миколи Азарова не поспішає розлучатися з Кіпром

Чим пояснити таку ситуацію? Хіба в уряді нема компетентних фахівців, які можуть правильно перекласти міжнародний документ?

Навряд. Скоріше за все, ця "прогалина" була створена навмисно - для того, щоб мати можливість якнайдовше користуватися старою конвенцією.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: