"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Страховики відмовилися від керівництва МТСБУ

Страховики відмовилися від керівництва МТСБУ

Ще два місяці тому голова Нацфінпослуг разом із страховиками майже посунули Хомутинніка від керівництва мільярдним ринком. Але той завдав удар у відповідь, і тепер Стасевський домовляється з депутатами. А страховики лишилися осторонь.
П'ятниця, 13 липня 2012, 16:13
Іван Верба, експерт

Вже ніхто не згадує ті часи, коли голова Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Андрій Стасевський разом із страховими компаніями майже захопили контроль над Моторним бюро.

Зараз між страховим ринком та головою Нацкомфінпослуг відбувається протистояння, і воно досягло апогею.

За даними джерел, на адресу страхових компаній, які входили до президії МТСБУ, почали надходити пропозиції "дещо порушити закон" на користь Нацфінпослуг.

Розуміючи, що відповідальності не уникнути, вони масово залишили президію. Після виходу з неї всіх страховиків, повноваження з управління бюро перейшло до Координаційної ради.

Реклама:

Однак страховики, розуміючи, що тиск на них з боку депутатів та чиновників триватиме, подали заяви про вихід і з Координаційної ради. Тепер де-факто цей орган також є непрацездатним, як і президія.

Склалася патова ситуація, адже статут МТСБУ не передбачає порядку виходу членів з Координаційної ради. Тому, незважаючи на написані заяви, до проведення загальних зборів учасників Моторного бюро СК "Княжа", "QBE страхування", УПСК та "Інго Україна" є повноправними членами бюро.

Страховики зізнаються, що голова Нацкомфінпослуг Андрій Стасевський "категорично просив" їх не піддаватися стадному інстинкту і не покидати раду.

Чому він це просив? Дії голови комісії можна пояснити бажанням прийняти рішення про передавання права друку бланків до "Інформаційно-технічного центру", контрольованого Нацфінпослуг, або іншого підприємства, яке забезпечить додатковий фінансовий потік зацікавленим особам.

Після виходу з президії страховики розповідали, що проект передавання права друку бланків передбачав ціну 7 грн - нині бланк коштує близько 2 грн.

Крім того, проектом пропонувалося передати право подальшого встановлення ціни виробнику бланків - "Інформаційно-технічному центру" або іншій структурі, яка отримає ці повноваження. Страховики побоялися приймати непопулярне рішення, за яке, ймовірно, довелось би відповідати на допитах в прокуратурі.

Тепер, після виходу страховиків і з президії і з ради, обидва органи управління не можуть керувати роботою МТСБУ. За статутом бюро засідання Координаційної ради повноважне за присутності шести з дев'яти членів. Сьогодні їх лише п’ятеро.

Проте Стасевський і депутати, найбільш впливовим серед яких є голова фінансового комітету парламенту Віталій Хомутиннік, котрий донедавна контролював роботу МТСБУ, зокрема розміщення депозитів у "потрібних" банках, далі намагаються домовитися із страховиками.

Фото blog.shitov.ru та dt.ua

Можливо, саме сьогодні, в п’ятницю, 13 липня, відбудеться засідання Координаційної ради.

Якщо сторони не дійдуть згоди, прийняти жодне рішення, навіть про скликання загальних зборів МТСБУ, буде неможливо. За статутом в такому випадку керівництво бюро переходить до Нацкомфінпослуг, але лише через 120 днів.

Чекати так довго не хоче ніхто. Страховикам відсутність керівництва бюро не вигідна, адже демпінг та недобросовісна конкуренція за 120 днів може дискредитувати довіру до "автоцивілки". Не вигідна така ситуація і депутатам, які не хочуть бути усунутими від процесу керівництва бюро.

Неофіційно депутати - члени КР після виходу страховиків з президії говорили, що не будуть наполягати на прийнятті проекту Олександра Єдіна, за яким до складу ради входять представники п’яти міністерств і не входять депутати. Мовляв, страховики вчинили достойно, і тепер депутати не вставлятимуть палиці в колеса.

Однак після виходу страховиків з Координаційної ради саме прийняття цього закону може виявитися для Стасевського і депутатів дієвим виходом з ситуації. При підготовці до другого читання вони можуть внести в текст норму про присутність в Координаційній раді кількох депутатів.

Заручившись підтримкою Нацкомфінпослуг, вони зможуть забезпечити собі більшість і без усілякого протистояння вирішувати питання друкування бланків чи розміщення коштів фондів бюро. Тому цілком імовірно, що вже на наступній сесії депутати постараються якомога швидше прийняти законопроект Єдіна.

Якщо раніше доводи страховиків про те, що прийняття законопроекту №10626 можу усунути ринок від керівництва бюро, звучали доволі резонно, то тепер депутати зможуть відповісти на це небажанням самих страховиків брати участь в керівництві бюро.

Мовляв, вони за власним бажанням відмовилися від управління, відтак систему керівництва треба докорінно змінити.

Тимчасовий альянс депутатів та Стасевського вигідний обом - на порозі вибори, які потребують чималих фінансових затрат. А право друкування бланків може принести виробнику до 96 млн грн доходу на рік - при умові вартості бланка 12 грн, як це було в часи керівництва Держфінпослуг Василем Волгою.

А осідання коштів МТСБУ в тому чи іншому банку перед виборами виявиться дуже доречним.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: