Лавринович, цифру дай!

Лавринович, цифру дай!

Покупець квартири ніколи не буде мати точної інформації про ситуацію на ринку. До того ж, у посередників з'являється спокуса маніпулювати даними, адже із зменшенням попиту вони втрачають доходи.
Вівторок, 7 грудня 2010, 13:24
Дмитро Дєнков, журналіст "Економічної правди"

Рік уже закінчується, а державні відомства продовжують ігнорувати прохання громадськості надати статистику про кількість угод купівлі-продажу нерухомості.

Цей показник - один з найважливіших індикаторів для визначення споживчих настроїв населення на ринку нерухомості. Без оприлюднення офіційних даних будь-які дослідження профільних аналітиків та журналістів нагадують рух навмання.

Інформацію про кількість угод купівлі-продажу житла за 2009 рік Міністерство юстиції надало лише у березні 2010 року.

Тоді міністр юстиції Микола Оніщук заявив, що у 2009 році приватні і державні нотаріуси посвідчили майже 225 тисяч договорів про купівлю-продаж квартир і житлових будинків - на 25% менше, ніж 2008 року.

Реклама:

Виходить, щоб отримати від нинішнього міністра юстиції Олександра Лавриновича цифру за 2010 рік, доведеться чекати до весни 2011 року?

Чому влада приховує від населення інформацію, яку в цивілізованих країнах можна роздрукувати в режимі он-лайн без зайвих зусиль?

Чому не можна отримати статистику за півріччя, квартал чи місяць? Надати такі дані можуть тільки БТІ або Мін'юст, однак вони відмовляються це робити, посилаючись на відсутність додаткових ресурсів і навіть на конфіденційність інформації.

У 2009 році об'єднання фахівців з нерухомості вже зверталося до відповідних органів з проханням оприлюднити важливу інформацію і отримало відмову.

Тимчасом на ринку майже щодня поширюється неперевірена інформація щодо кількості угод, укладених між покупцями та продавцями об'єктів нерухомості. І в кожного профільного агентства, ріелтора або журналіста свої цифри.

Так, аналіз "Економічною правдою" даних столичних агентств з нерухомості за жовтень 2010 року засвідчив, що визначити реальний показник кількості договорів неможливо. В агенції №1 говорять про 650 угод, в агенції №2 - про 500. В особистій розмові ріелтор може сказати, що реальний показник не перевищує 400 угод.

Виходячи з цього, потенційний покупець ніколи не буде мати точної інформації про ситуацію на ринку. До того ж, у посередників з'являється велика спокуса маніпулювати даними, адже із зменшенням попиту вони втрачають свої доходи.

Держкомстат, правда, надає інформацію про індекси цін на будівельні роботи та обсяги виконаних робіт. Зацікавити рядового українця може хіба що другий пункт.

У четвер віце-прем'єр Сергій Тігіпко на прес-конференції, присвяченій старту будівельної реформи і презентації відповідного законопроекту, пообіцяв "Економічній правді" розглянути це питання. Звісно, якщо він отримає листа у письмовій формі.

"Я подивлюся, де ця інформація є в державі. Можливо, зробимо так, щоб вона була більш відкритою, щоб дійсно була можливість для аналізу", - сказав урядовець.

Держава пішла назустріч будівельникам і подала до парламенту законопроект, який спрощує процес отримання дозвільних процедур і, начебто, захищає інвесторів. Тепер залишилося задовольнити побажання покупців.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: