Підвищення тютюнових акцизів вигідне

Підвищення тютюнових акцизів вигідне

Зменшення акцизних надходжень у червні було цілком прогнозованим, бо ще в квітні, в очікуванні різкого підвищення цін, курці намагалися запасти якомога більше сигарет за старими цінами.
П'ятниця, 28 серпня 2009, 10:58
Костянтин Красовський, завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України

Пан Старицький за останні півтора року написав уже кілька матеріалів про тютюнові акцизи для "Економічної правди" і не тільки. Йому можливо варто було б перечитати свої статті, а також статті на цю тему Ганни Гопко, Володимира Рябошлика, Тетяни Андрєєвої та мою статтю, щоб подивитися, чиї прогнози виявилися більш точними.

Але він знову продовжує розводитися на цю тему, і можна тільки пишатися його наполегливістю в боротьбі проти підвищення тютюнових акцизів. На жаль, ця наполегливість спирається на, м'яко кажучи, неповні дані і факти. А прискіпливий аналіз ринку наводить на зовсім інші висновки.

Надходження до бюджету від тютюнових акцизів

У травні 2009 року, після підвищення акцизів, бюджет отримав цих платежів на 767 мільйонів гривень, натомість у травні 2008 року - 245 мільйонів, тобто, додаткові надходження склали 522 млн. гривень. Тут і далі наводимо дані Податкової.

Реклама:

Оскільки акциз сплачується з сигарет, реалізованих минулого місяця, то введені в травні нові ставки акцизу позначилися лише в червні, коли бюджет отримав 680 мільйонів гривень, порівняно з 236 мільйонів гривень у червні 2008 року.

Зменшення надходжень у червні було цілком прогнозованим, бо в квітні, в очікуванні різкого підвищення акцизів і цін, курці намагалися запасти якомога більше сигарет за старими цінами, продавці нарощували запаси, а виробники, навпаки, намагалися всі запаси розпродати.

Тому в березні 2009 року було реалізовано 9,8 мільярдів сигарет, в квітні - 13,3 мільярдів, а в травні - лише 5,2 мільярдів. Але запаси поступово закінчуються, і реалізація зростає. В липні 2009 року було реалізовано вже 9,5 млрд. сигарет.

Якщо врахувати, що з 7,3 млрд. реалізованих в червні вітчизняних сигарет в липні було отримано 720 млн. гривень акцизу, то в серпні має надійти 940 млн. гривень акцизу, а з урахуванням акцизу на імпортні сигарети - приблизно 1 млрд.

В січні-липні 2009 року було отримано 4,1 млрд. гривень акцизних податків від тютюнових виробів. Якщо у вересні - грудні середньомісячні надходження від акцизу будуть такими самими, як у серпні, то всього за 2009 рік буде отримано 9 млрд. гривень, тоді як 2008 року було отримано лише 3,6 млрд. гривень.

У березні 2009 року при подачі законопроекту №4202 про підвищення акцизів планувалося, що бюджет 2009 року отримає 10,6 млрд. гривень. Але розрахунки виходили з того, що акциз буде підвищено з 1 квітня, а не з 1 травня, а ставка адвалерного акцизу буде 20% від максимальної роздрібної ціни.

Але реально ця ставка була встановлена на рівні 20% від максимальної роздрібної ціни мінус ПДВ, тобто, на 16,7% менше. Тому річні надходження у сумі 9 млрд. гривень в цілому відповідають плановим.

Обсяги виробництва

Про причини різкого зменшення виробництва сигарет у травні вже було сказано вище. Дійсно, у травні-липні 2009 року було вироблено 27 млрд. сигарет, а в травні-липні 2008 року - 36 млрд. Але 2009 року з 27 млрд. сигарет отримано 2,25 млрд. гривень акцизів, а 2008 року з 36 млрд. сигарет - 778 млн. гривень, тобто втричі менше.

У цілому в період з першого підвищення акцизів у вересні 2008 року, тобто, за вересень 2008 - липень 2009 року було вироблено 108 млрд. сигарет, тоді як за аналогічний період рік тому - 119 млрд. Виробництво за ці 11 місяців скоротилося лише на 11 мільярдів сигарет або на 10%.

Рівні паління серед українців

Київський міжнародний інститут соціології у листопаді 2008 року та травні 2009 року провів два репрезентативних опитування дорослого (старше 18 років) населення України.

В листопаді курцями були 35% опитаних, а в травні - лише 31%. В перерахунку на доросле населення України це показує, що за шість місяців кількість курців скоротилася з приблизно 13 млн. до 11,5 млн. осіб, або на 12%.

Це відповідає скороченню обсягу виробництва сигарет. Зменшення споживання сигарет є дуже сприятливим для здоров'я як тих, хто кинув палити, так і тих, хто раніш вимушений був вдихати їх дим.

Споживання нелегальних сигарет

Виявлені масштабні нелегальні виробництва сигарет у Хмельницькій і Донецькій областях були орієнтовані не на збут в Україні, а на вивіз сигарет до країн ЄС. До того ж, організація нелегального виробництва вимагає часу і, скоріш за все, воно було започатковане ще до вересневого підвищення акцизів.

З квітня 2009 року в Україні виявлено лише три великі партії сигарет з молдавськими та російськими акцизними марками, серед них - затримані нещодавно на Дністрі 45 тисяч пачок молдавських контрабандних сигарет. Проте не факт, що ці сигарети було призначено для українського ринку.

Наприклад, у Чернівецькій області українські прикордонники зашкодили спробі незаконного переміщення 62 300 пачок сигарет "Plagarul" з марками акцизного збору Республіки Молдова при спробі їх вивезти з України до Румунії.

Тобто ці сигарети спочатку нелегально ввезли до України, але лише для того, щоб переправити їх до Румунії, бо там ставки акцизу набагато вище, ніж в Україні. А 1 серпня 2009 року в Азовському морі прикордонники затримали 65 500 пачок сигарет при спробі переправити їх з України до Росії.

Дійсно, дешеві марки сигарет коштують в Молдові та Росії менше, ніж в Україні, і тому їх контрабанда до нашої держави має місце. Проте дорогі марки в Росії все ще дорожче, ніж в Україні, наприклад, пачка "Мальборо" там коштує 42 рублі, або 10,5 гривень, а в Україні - лише 8 гривень.

Саме тому Мінфін України пропонує підвищити лише адвалерну ставку акцизу, що сильніше підвищить ціни на дорогі марки сигарет, і це дозволить вирівняти ціни з Росією на всі категорії сигарет.

Треба також взяти до уваги, що 25 серпня Міністерство фінансів Росії оголосило про плани підвищення акцизів на сигарети в Росії приблизно на 35% з січня 2010 року. Все це, а також цифри надходжень від акцизів за останні місяці, показує, що контрабанда сигарет до України, якою пан Старицький постійно залякує, має дуже помірні масштаби.

Рівень інфляції

Різке підвищення цін на сигарети вже впливає на рівень інфляції в Україні, але це лише вказує на те, що Україні варто розраховувати індекс інфляції без врахування цін на тютюнові вироби, як це робиться в більшості розвинутих країн, бо тютюнові вироби є шкідливим товаром, і зростання цін на них можна лише вітати.

Таким чином, можемо констатувати:

1) акцизні надходження до бюджету від підвищення акцизу відповідають плановим

2) викликане підвищенням акцизу зростання цін призводить до суттєвого зменшення кількості курців в Україні

3) зменшення виробництва сигарет є досить помірним, що свідчить про відсутність масової контрабанди сигарет до України.

Все це свідчить, що пропозиції уряду про чергове підвищення ставок акцизу на тютюнові вироби є цілком слушними.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: