"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рятуйте гривню - забороніть мерседеси!

Рятуйте гривню - забороніть мерседеси!

НБУ влаштував нам відому італійську гру в карти багатої мільйонерки з бідним Антоніо. Відомо, що він ніколи не переграє її.
Вівторок, 24 лютого 2009, 13:48
Володимир Гачок, професор

Відкритий лист

Президенту України Віктору Ющенку

Прем'єр-міністру Юлії Тимошенко

Реклама:

Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину

Курс гривні по відношенню до долара можна розглядати, як деяку дуже важливу константу руху в діловому кругообігу нашої економіки, яку крутять ліворуч і праворуч політичні регуляції.

Які б не були складні потоки ділового хаосу, хаотична поведінка цього динамічного показника потрошки детермінується руками отого Мефістофеля, який керує потоками металу і все робить, щоби люди в них не загинули, бо в ньому - величезні обсяги енергії.

Вся держава працює на оті обсяги енергії. Всі ставлять одне і те ж саме запитання: чи є у нас порятунок? Порятунок є, і він полягає в тому, що гривня має заховатися хоч трохи.

Але ж як ми будемо друкувати катастрофічні тони гривні, то куди їй ховатися? Задача складна: в динамічній нерівновазі, яка вимірюється курсом, знайти стабільність, А це може статися на рівні 6 гривень за один долар.

А для цього треба триматися за цей курс і руками і ногами, і не брикати. Якщо цього недостатньо, то 5 до 1. І ви побачите, що гривня щезне. А ще краще - 4 до 1, і Ваші станки почнуть друкувати українські долари.

Це вже легенда, але без легенд керувати державою не можна. А тому давайте не валяти розумників, усі не знають, що треба робити? Вас бере страх, що не зможете видати зарплати. Курс уже 10 до 1, а доларів ніхто не віддає, бо Ви, Панове і Пані, втратили ціну гривні.

Не можна одночасно витирати ноги об гривню, а потім міняти її на долари. Поступовими заходами витісняти долар з нашого городу. Ви вже профурикали державу.

Курс гривні до долара - не найкращий параметр для побудови стабільності на фінансовому ринку. Занадто багато зовнішніх і внутрішніх регуляцій, охочих погріти руки на курсі гривні.

Внутрішні матеріальні, тобто реальні, гроші і фінансові, тобто номінальні, грошові потоки видають нам дуже важливий параметр -інфляцію. Якщо Ви кинете разово на ринок 90 мільярдів гривні, то Ви вплинете одночасно і на курс, і на інфляцію, бо це катастрофа.

Ніякі матеріальні потоки навіть за місяці не впораються з цим лихом, бо треба видати величезні обсяги своїх товарів і зупинити чужі, бо вони подавлюють виробництво. Отже, обидва параметри мають свої інтервали стабільності.

Справа набула такого розмаху, що пан Яценюк у відомому листі просить пані Тимошенко звернути увагу на "утримання стабільності в банківському секторі", але незрозуміло, де локалізований цей сектор.

Цього нам не сказав і голова НБУ, Але зате зі сміхом Мефістофеля він повідомив дуже важливу константу тіньової банківської системи: 10 млрд. доларів важать аж 51 тону. Люди гинуть за метал, бо в ньому можна провозити долари за кордон.

А на днях вивезли до Німеччини аж на 55 тон, аж кортить дізнатись, як їх везуть - тягнуть биками, чи Кразами. Примітивно! А насправді це перевезення може здійснюватися і по Інтернету.

Організувати зелену вулицю для вивозу доларів на закупівлю верстатів-автоматів, високих технологій, співпрацю з німецькими фірмами у виробництві запасних частин до їх автомобілів і цим шляхом зупинити цю нескінчену німецьку ковбасу. Не так давно в Чернігові почали успішно виготовляти карданні вали до фольксвагенів.

Всі ці наші баланси з Німеччиною покриті мрякою, щоби заховати нашу некомпетентність. Чого вартує наша бездарність в знаменитій і вже ліквідованій німцями Тисьмениці? Ми бездарно на сто років втратили європейський трактор і взагалі мотори. В окремих інститутах маємо дуже високі світові досягнення в технологіях. Але приліпити докупи все це не можемо, бо не можемо поділити славу і долари.

Вивіз доларів на мерседеси - це не є закупка високих технологій. А це є наше нещастя. Нехай німці самі заливають паливо в свої баки. Для чого нам ці німецькі каструлі?

Так утворилася ще одна ріка доларів з України. А куди діватися людям з доларами? Тільки два шляхи: перший - на Кіпр, а другий - в Німеччину по допомогу Україні мерседесами. Для цього НБУ побудував негативний зв'язок на базі курсу гривні.

Тож, як можна будувати банкову систему на негативних зв'язках ділових регуляцій? Кожна система, якщо хоче вижити, мусить бути саморегульованою, щоби збалансувати все, і злодійство також.

Таке злодійство бездарне, бо йде до своєї загибелі. Нема ніяких причин для руху капіталів з Кіпру в Україну. Україна зайшла в глухий кут. Німецький шлях-це добрі палиці, а італійський-червоні бригади. Ніяких позик, бо грошей забагато.

НБУ влаштував нам відому італійську гру в карти багатої мільйонерки з бідним Антоніо. Відомо, що він ніколи не переграє її. Чи можна розірвати ці пута?

Звідки розгул такого лиха? Криза у нас простяглася через всю терпеливу дорогу історії самозбереження, і вона забезпечувалась бідними зарплатами, бо наше економічне життя завжди обдиралось завезеними екстремістами і злодіями.

Так створилась підстава для вакханалії трьох радянських слів "провоз", "криша" і "хабар". Якби зарплати були більшими, то, за законом збереження обсягу грошей, менше їх залишалось би на тіньову економіку.

Зупинилась металургія. Народ може спати спокійно: хоч трохи зупинився провоз доларів у металі. Але преса повідомляє про нові досягнення. Мене дуже цікавить, чи Ви боїтеся Бога? Одна літня селянка мене запевняла, що Бога вони не бояться, бо кожного дня вони промивають душу самогоном, і там чисто - нема ні гріха, ні Бога. Панове і Пані, ходіть в народ!

Внутрішній ринок регулюється попитом на долар, і значно меншою мірою - попитом на гривню. Цей розподіл ролей відповідає співвідношенню обсягу доларових товарів і гривневих. Хто переважить, ось Вам і нерівновага. Тому внутрішній ринок регулюється геніальними термінами тіньової економіки: "провоз", "криша" і "хабар".

Зараз той момент, коли розпочався вивіз доларів у чужі держави для інвестування там у виробництва, а також завіз доларів з офшорів для викупу малих підприємств. Тут можна в єдину систему замкнути взаємні інвестиції різних тіньових секторів нашої банківської системи, а це тільки підніме авторитет пана Петра Порошенка. Треба якось розв'язати цей конфлікт, бо інвестиції втечуть до інших держав, а це вже зовсім серйозно.

Невже таке злодійство є в інших державах? Які константи нашої бідності? На сьогодні 10% від доходу підприємств забезпечують це лихо. У США 30% доходу створюють рівень зарплат.

У нас найгірші мотори в світі, з ресурсом, у 5-6 разів меншим, ніж в європейських, американських і японських моторів. Ось де простір для росту енергетики, а солому відправити найсильнішій біотехнологічній фабриці - корові - на молоко, сметану, сир, масло, м'ясо, добриво для високих врожаїв і шкіру на гарні чобітки.

Тим більше, що солома-це густо упаковані полімерні молекули глюкози аж до кристалічної соломи, а тому на сьогодні нас не з'їли мікроби. Не спалюйте глюкозу! Проценти добробуту-хоч би 20% з доходу, наша мрія.

Закупіть завод Форда малих тракторів - і зробите прорив в технології на століття. Сільське рабство треба рятувати європейським трактором і правом українця на володіння землею.

Колгоспи провалили тваринництво. Ніякі мільйони тон зерна не врятують наш внутрішній ринок, агропром веде неправильно зернове господарство. Вже навіть американські спеціалісти вказували на доцільність переробки частини зерна в Україні.

Головна ринкова сила-це попит. В докризовий період попит регулювався широкою пропозицією закордонних товарів не найкращої якості. Але цього було досить, щоби зупинити виробництво в Україні.

А де була держава? Як би вчинила Франція? А вона вчинила так. В перші дні Польщі в ЄС поляки з своїми дешевими товарами кинулись до Франції, а тут їм сказали французи: добре, продавайте, але спочатку підніміть свої ціни до наших.

Самі розумієте, що ніякий француз польського товару не купить, бо якість гірша за французьку, та й патріотизм французів. Я в цей час був у Варшаві, і ніколи цього не розповідав в Україні. З поляками стався шок-на захід польським товарам дорога закрита, а на схід товари задорогі. Польща летить ніби в прірву.

Але щастя прийшло саме до нас разом з кризою. Настав час думання для українців. Треба будувати економіку. Інвестиції в матеріальний потік, а не в грошовий.

Люди стривожені нездатністю влади впоратися з падінням курсу гривні. Держава веде боротьбу за старі підприємства і не дає їм розвалитися до нових виробництв, кидаючи на порятунок великі обсяги гривні.

Ринки і магазини заповнені не нашими товарами, гори комп'ютерів нікому не потрібних, а це призводило в усьому світі до розвалу місцевих виробництв. Не тільки наш попит розвалився, але і світовий. А це веде до проблем гривні. У відповідності до ринків трьох секторів у банківському секторі?

Скорочення зарплат-це зниження попиту. Звідки візьметься пожвавлення економіки? Ринки напівпорожні. До речі, це є позиція Віктора Пинзеника в побудові попиту.

Не треба буде прем'єру хапатися на телебаченні за соломку, а поверніть земельні паї людям. Вони наповнять ринки дешевими продуктовими товарами.

Ваші поміщики спалюють солому, щоби люди не мали кормів. Ваші мільйони тон ніколи не піднімуть добробут, бо він буде спалений в доменних печах і в мерседесах. Приклад - піднята ціна на хліб у випадку небувалого 52 млн. тонн врожаю. Хрущов дав безплатний хліб в столових і нагодував бідних на таких врожаях.

Який обсяг грошей, захованих в офшорах? З 1993 року я слідкував за повідомленнями європейських і американських журналів з металургії, і бачив там повідомлення про те, що українська тіньова металургія ховає в офшорах 10 млрд. доларів.

Вони ішли щорічно. Цей розквіт відбувався в часи Кучми, Тігіпка, Ющенка, Януковича і, напевно, в наш час, Тимошенко. Панове і Пані, які Ви зробили кроки для врятування внутрішнього ринку і гривні?

Приходьте на Поділ, тут позичите. Ця криза триває вже 20 років. Перемножте 10 на 20, і не хапайтесь за голови, якщо навіть ця цифра перебільшена вдвічи. А що відбувалось у всіх трьох секторах банківської системи? Де була ВР? В Конституції нема цієї банківської злочинної 3-секторної банківської системи.

Епоха великого злодійства. Обкрадена вся держава, а не окремі банки чи магазини. Звучить багатоголосий хор з вимогою повернути гроші в Україну.

- Вилучити всіх депутатів з ВР, які ховають долари поза Україною.

- Розпустити всі партії, які ховають долари поза Україною.

- Підняти ціни іноземних товарів на границі.

- Повністю заборонити торгівлю в доларах в Україні.

- Вести обґрунтований торговим балансом доступ західних і східних авто на внутрішній ринок України.

- Ввести декларування купівлі дорогих іноземних автомобілів.

- Держава має знати джерела тіньових доходів, або 5 силових відомств ідуть гратись в бабки.

- Негайно розв'язати банківську катастрофу, коли банківська система складається з НБУ і двох тіньових секторів.

- Замість приватизації ввести контроль за рухом грошей в ділових ланцюгах і його фіксацію.

На полі американка продає півкілограми полуниць і фіксує оплату в касовому апараті. Ми завозимо мерседеси без належної фіксації грошей.

Давайте денонсуємо цю угоду з Кіпром - може, дізнаємося, чи половина регіоналів, чи всі, ховають гроші в офшорах? А де ховають комуністи? А де литвиновці?

Час розуміння правди настав! Припиніть бити себе в груди, як молотом!

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!