Весна настане

Весна настане

Якщо образно порівняти початок кризи з осінню, то можна стверджувати, що після отримання плодів осені, наповнення ринків, зниження температури є сигналом до наступного тривалого періоду випробувань.
Четвер, 22 січня 2009, 15:24
Ростислав Слав’юк – професор, доктор економічних наук, завідуючий кафедри банківської справи Львівського інституту банківської справи Університету банківської справи Національного банку України.

Криза - зло. Ця аксіома, схоже, не піддається сумнівам. Та чи є вона абсолютно вірною? Спробуємо навести аргументи, які це спростовують.

Криза неминуче породжує негативні наслідки у фінансовій, соціальній сфері, у підприємницькому середовищі. Однак, незважаючи на глибину кризи, вона чимось схожа зі зміною пір року.

Якщо образно порівняти початок кризи з осінню, то можна стверджувати, що після отримання плодів осені, наповнення ринків, зниження температури є сигналом до наступного тривалого періоду випробувань. Криза є зимою в економіці.

Саме цей період характеризується охолодженням ділової активності фірм, скороченням обсягів угод, зупинкою низки виробництв, дефіцитом енергоносіїв, подорожчанням товарів та ресурсів.

Реклама:

Але зима передує весні. Саме взимку вимерзає слабке дерево, гине слабкий звір. Втім, узимку вимерзають інфекції та шкідники. Зима очищує природу і робить її стійкішою.

Саме криза є тим поштовхом до змін, які відбудуться в Україні. Чого ж чекати в першу чергу? Найбільших трансформацій зазнає ринок праці. За попередні 10 років, незважаючи на всі політичні негаразди, він розвивався досить інтенсивно, а навчальні заклади готували численну армію фахівців.

"Зима в економіці" змусить роботодавців прискіпливіше ставитись до підбору кадрів. Як свідчать інтернет-опитування, від 40 до 60% громадян бояться втратити роботу.

Суттєво зросте попит на висококласних спеціалістів. Значного поширення наберуть масштаби "перекуповування" фахівців. На ринку праці стане "більше капіталізму". При всіх мінусах цього процесу, він буде надзвичайно позитивно впливати на майбутній розвиток економіки України.

Важливо, що за 2-3 роки процеси на ринку праці суттєво вплинуть на розвиток освіти. Самоліквідується низка приватних закладів, які не витримають конкуренції.

Через 2-3 роки надзвичайно зросте попит на технологів-енергетиків, біотехнологів, дизайнерів (продати товар, продукти харчування, новобудову без висококласного дизайну буде неможливо) та інженерів різної спеціалізації. Значний попит буде на інженерів-економістів.

Криза в економіці України приведе до кардинальної зміни системи енергозабезпечення та житлово-комунального господарства. Цей осколок радянської системи з витратними схемами 50-х років минулого століття тримається руками бюрократичного апарату.

Відсутність фінансових ресурсів та масова відмова населення від неекономних послуг спонукає до кардинальних змін.

Енергетична криза та подорожчання усіх видів матеріалів і сировини значно змінять систему існуючих виробництв. Значна частина "червоних директорів" передасть керівництво сучасним менеджерам через неможливість вибудувати ефективну систему управління процесами ціноутворення в умовах зменшення попиту.

Підприємства з енергоємними виробництвами протягом 5-6 років змушені будуть докорінно поміняти технології.

Надзвичайно великі зміни відбудуться на ринку нерухомості. Перш за все, тут почнуть працювати об'єктивні механізми ринкового ціноутворення.

Як і в інших сферах економіки, у будівництві доведеться серйозно поставитись до визначення собівартості робіт. Марнотратство перестане бути основою формування собівартості.

Настане весна... Як і кожна весна, вона оголить діряві дахи, змиє бруд, велика вода віднесе зруйноване і зіпсоване роками.

Чим важча зима, тим енергійніше люди сприймають пробудження в природі. Ми на порозі великих змін. Шкода лише, що зміни в економіці не співпадуть у часі зі змінами в природі.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!