Дощ іде - то жабі краще

Дощ іде - то жабі краще

Уже понад тиждень у селі Щасливому під Києвом (Бориспільський район) тривають справжні бої за землю, але на це не зважає ні суспільство, ні, що дивовижно, влада. Чекають, доки почнуть стріляти? Поки що куратором конфлікту призначили… підозрюваного
П'ятниця, 28 березня 2008, 10:47
Автор - виконавчий директор Антирейдерського союзу підприємців України Семидідько Андрій Андрійович.

Необхідність негайного впорядкування ринку землі - одне з небагатьох питань, щодо яких повністю збігаються погляди президента й уряду. Планується, що всі необхідні закони ухвалять цього року. Проте за часи безладдя Україна обросла такою кількістю земельних конфліктів, що новими законами не відбудешся. Показово, що вже понад тиждень у селі Щасливому під Києвом (Бориспільський район) тривають справжні бої за землю, але на це не зважає ні суспільство, ні, що дивовижно, влада. Чекають, поки почнуть стріляти?  

Про те, що події під Києвом нагадують район військових дій, можна на власні очі пересвідчитися тут

Надзвичайна ситуація, схоже, не викликає інтересу ні у правоохоронців, ні у прокуратури. Хоча насправді йдеться про те, що з 14 березня селяни стали випадковими заручниками силового захоплення власності - землі.

Щодня бійці охоронних фірм, найняті на роботу сторонами, що конфліктують, відвойовують (у прямому значенні цього слова) спірну земельну ділянку. Присутні на місці подій бійці спецпідрозділу "Беркут" радше виконують роль "граючих суддів" - спостерігають, щоб силові напади не призводили до тяжких травм, каліцтв чи людських жертв.

Реклама:

Одна сторона конфлікту - ПП "Саньсун", що контролюється дніпропетровським бізнесменом Романом Куцим, обґрунтовує свої претензії низкою рішень Господарчого суду Дніпропетровської області. До речі, декотрі з цих рішень справді видатні. Наприклад, судді Липинський, Чередко і Дубінін своїм визначенням постановили: "Заборонити ТОВ "Агрофірма "Бортничі" володіти, користуватися і розпоряджатися земельною ділянкою площею 3,5763 га, яка належить ТОВ "Агрофірма "Бортничі", - на підставі Державного акту серії ЯЕ N 582348". 

Не дивно, що інша сторона конфлікту - "Агрофірма "Бортничі" - категорично не згодна з тим, що Дніпропетровський обласний суд може заборонити їй володіти і користуватися її ж ділянкою землі на Київщині.

Представники фірми апелюють до рішень Господарчого суду Київської області, підкреслюючи, що суперечки про нерухоме майно повинні розглядатися винятково за місцем його (майна) розташування. Стосовно Щасливого - то, зрозуміло,  в Київській області, а ніяк не у Дніпропетровській чи будь-якій іншій.

Затятість обох сторін конфлікту легко зрозуміти. Агрофірма не хоче віддавати свою землю тільки через те, що нині засуджений голова Щасливської сільради ще 2004-го і 2006 року частинами віддав цю ділянку в оренду дніпропетровцям.

Роман Куций, фактичний власник ПП "Саньсун", не хоче втрачати чималих грошей, уже вкладених у будівництво на чужій землі. Оскільки це будівництво велося під час дії судової заборони, то, у разі примусової руйнації будівель, відшкодувати збитки не буде з кого.  

З тими, що безпосередньо беруть участь у конфлікті, все зрозуміло. Питання може викликати хіба поведінка представників прокуратури. Адже добірка "антирейдерських" законопроектів ухвалювалася саме для того, щоби припинити практику одночасного розгляду господарчих суперечок різними судами у різних куточках країни.

Здавалося б, ось воно - пряме порушення розрекламованого "антирейдерського" закону: рішення про право власності на ділянку в Київській області ухвалили два господарчі суди одночасно, причому один із них - не місцевий, дніпропетровський.

Але результатом явних махінацій стало не втручання повноважних органів, а силове протистояння, що триває й досі. Ніхто чомусь не поспішає провадити розслідування, карати винних, наводити порядок і - рапортувати про успіхи. Чи не через корупцію, часом?  

Вірогідно, з метою щонайшвидшого з'ясування істини, заступника генпрокурора Віктора Кудрявцева призначили куратором ситуації у Щасливому. Є тільки одне "але": нещодавно депутат Руслан Князевич своїм запитом просив провести розслідування щодо участі Кудрявцева у щасливівському конфлікті - разом із розслідуванням про дії дніпропетровських суддів. Як кажуть, дощ іде - то жабі краще.

За такого підходу справді не варто звертати уваги на події під Києвом - скоро вони можуть стати буденністю по всій Україні.  

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: