Назад у майбутнє. Кабінет ДоТимошенко

Назад у майбутнє. Кабінет ДоТимошенко

Найближчим часом Янукович матиме змогу з максимальною натуральністю виконувати роль "кульгавої качки", що веде громадськість і опонентів від деяких результатів роботи уряду. Схоже, для Віктора Федоровича настав момент діяти рішуче.
П'ятниця, 19 жовтня 2007, 14:52

Завершення циклу.

Віктор Федорович може зберігати прем'єрський портфель де-факто рівно до того часу, доки парламент не затвердить кандидатуру нового глави уряду. Тому Партія регіонів так запекло боролася за затвердження нової редакції закону "Про Кабінет Міністрів". Відтак виникають і численні припущення про можливості "регіоналів" вплинути на обраних з числа 228 представників БЮТ і НУНС, щоб домогтися незатвердження Юлії Тимошенко главою уряду. Втім, прольот Юлії Володимирівни над прем'єрським кріслом стане для Віктора Федоровича лише епізодичною радістю зі слізьми на очах, і, вочевидь, не надто загальмує процес розставання нині діючого прем'єра зі своїм робочим місцем. На жаль, лідерові "регіоналів" донині не вдалося переконати главу держави у своїй непорушній лояльності. Тому вдосконалювати акторські здатності "великому Дону" доведеться за стінами Кабінету Міністрів. Найближчим часом Янукович матиме змогу з максимальною натуральністю виконувати роль "кульгавої качки", що веде громадськість і опонентів від деяких результатів роботи уряду. Схоже, для Віктора Федоровича настав момент діяти рішуче:

  • врегулювати ціну газу на 2008 рік. Завдання важливе й актуальне. Щоправда, після визнання газового боргу, який казна-звідки взявся, розв'язати цю проблему буде непросто. Ані економічна, ані політична кон'юнктура не грають на користь Україні, та й позиція міністра палива та енергетики Юрія Бойка залишається незрозумілою. Але якщо Янукович не пом'якшить ціновий стрибок на газ, його партайгеноссе таку недбалість розцінять як злочинну;
  • імітувати боротьбу за прийняття бюджету-2008 у першому читанні. Очевидно, що на вересневій презентації головного фінансового документа країни на майбутній рік участь нинішнього складу уряду у бюджетному процесі закінчиться. Президент ще за інерцією надіслав на адресу прем'єра лист із вимогою вдосконалити деякі соціальні показники, що Мінфін під керівництвом Азарова негайно зробив. Але до затвердження нового прем'єра парламенту шостого скликання буде, м'яко кажучи, не до бюджету, тож Віктор Федорович може із чистою совістю повторювати заклинання про необхідність в оперативному порядку зайнятися бюджетними питаннями;
  • продовжити загравання з малим і середнім бізнесом. На політичній авансцені в цьому ракурсі знову з'явиться Інна Богословська із старою антиазаровською риторикою "Віче". Можливо, вийде не надто переконливо, але це краще, ніж віддавати найбільш активну соціальну групу своїм політичним опонентам без боротьби.
  • здійснити вибіркову приватизацію ласих об'єктів державної власності. Очікувати масштабної приватизаційної активності не доводиться, але коаліція може "дембельським акордом" встигнути продати пару-трійку об'єктів, приватизація яких не викличе глобального загальнодержавного резонансу, але допоможе доповнити відсутні ланки в бізнес-схемах корисних "регіоналам" осіб;
  • вгамувати інфляційні процеси. Партії регіонів після номінальної перемоги на дострокових парламентських виборах необхідно діяти з належною активністю. Якщо "регіонали" не зможуть зупинити ріст цін на продукти харчування, їхньому іміджу буде завдано серйозний удар. А попереду президентські вибори…
  • за сприятливого розвитку подій встановити оперативний контроль над Фондом держмайна та Мінтрансзвя'зку, працевлаштувати окремих корисних членів Коаліції національної єдності. Виходячи із термінової закордонної поїздки міністра Миколи Рудьковського та сплеску політичної активності Валентини Семенюк, соціалісти вже без зайвих сентиментів усунуті від оперативного управління формально підконтрольними їм відомствами. Втім, міністр транспорту та зв'язку і раніше відігравав роль то весільного генерала, то цапа відбувайла для президентського гніву.

Надзавдання для Віктора Федоровича – спробувати повернутися до прем’єрського кабінету після складення повноважень перед новообраним складом парламенту. Невипадково Тарас Чорновіл вже встиг бадьоро заявити, що у Верховній Раді шостого скликання буде створено саме широку коаліцію. Уявити собі Віктора Януковича в якості лідера навіть найчисельнішої у скликанні фракції може лише людина з багатою фантазією.

В цілому ж у "регіоналів" немає іншого виходу, як поставити та спробувати розв’язати над завдання: повернення Януковича до прем’єрського кабінету після формальної відставки. Для цього згодяться американські технологи та алтайські шамани, якщо треба – і дух Чінгісхана викличуть. Іншого виходу у нинішньої партії влади немає: не для того її активістів матері народжували, щоб вони в опозиції штани протирали та не могли "питання вирішувати". І можна калатати у дзвони та гопки стрибати, все дарма: "регіонали" переконані, що одного досвіду опозиційності їм вистачить на століття.

Реклама:
Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: