Конфлікт інтересів в
Аграрному комітеті:
свині, кури, цукор і зерно
Комітет агрополітики і земельних відносин
29
народних депутатів-членів комітету
20
серед яких —
мажоритарники
150
фірм мають депутати-члени комітету
100
фірм, пов'язані з агропромисловістю
7
нардепів мають зв'язок із агрохолдингами
5
нардепів не вказали у своїй декларації бізнес-активи
3
нардепи мають аграрний бізнес, записаний на родичів
4
члени Комітету є кнопкодавами
Громадський Рух ЧЕСНО проаналізував декларації 29 нардепів Аграрного комітету на конфлікт інтересів. Більшість нардепів (21) вказав у декларації принаймні одну юрособу, пов'язану з аграрним бізнесом. Українських аграрних фірм немає лише у деклараціях Добкіна, Івченка і Кучера.
офшори
Вадим Нестеренко: офшорний передовик комітету
Мажоритарник і представник БПП Вадим Нестеренко з Дніпропетровщини вніс рекордні дані про фірми до Аграрного комітету.
23

юрособи зареєстрував
Нестеренко
19

юросіб пов'язані з
агросектором
13

юросіб займаються
«вирощуванням зернових культур»
Нардеп має два офшори — корпортивні права на Likanova Investments LTD з Британських Віргінських островів і є бенефіціаром Ristone Holdings LTD з Кіпру. Українські активи Нестеренка в основному зосереджені у Києві у провулку Георгіївському, 2.

Громадський рух ЧЕСНО намагався зв'язатися з Вадимом Нестеренком телефоном декілька днів, але безуспішно.
Як виявилося, бізнес нардепа з БПП тісно пов'язаний із представниками «Опоблоку» на Дніпропетровщині.
Нестеренко був обраний на Дніпропетровщині, де він має зв'язки з місцевими політиками. Директор ТОВ АФ «Орільська» Юрій Мазан є депутатом Дніпропетровської облради від «Опозиційного блоку», фіндиректор Ірина Дробітько раніше працювала у Дніпровській міськраді. На виборах 2015 року у Керносівську селищну раду потрапило 5 людей, які працюють на
«Орільську».

Через ТОВ «Злагода» є зв'язок з Анатолієм Біликом, екс-нардепом ІІІ скликання (1998-2002). Зараз Білик є депутатом Дніпропетровської облради від БПП. Михайло Пред, директор ДП
«Агрофірма «Мрія», був обраний у 2015 році депутатом Новомосковської райради від
«Опозиційного блоку».

Співвласник ТОВ «Дніпромлин» Олексій Сорока у 2014 році був кандидатов в нардепи, директор Петро Єрьоменко висувався в місцеві депутати у 2015 році від БПП.

Директор ТОВ «Чумаки» Олександр Бочкар був обраний депутатом від «Опозиційного блоку» у Новомосковську міську раду.
Леонід Козаченко, БПП, вказав у е-декларації:
7

підприємств
4

з них — аграрні
Усі фірми передані в управління на час депутатства, як того вимагає законодавство. Зокрема, в юрфірму «Дмітрієва і партнери».

Ще Козаченко володіє акціями кіпрської Bolaso Investments Limited (Кіпр). ЧЕСНО розпитав Леоніда Козаченка щодо діяльності цього офшора.

Леонід Козаченко
член Аграрного комітету,
депутат від БПП
"Фірма була зареєстрована ще у 2006 чи 2005 році для того, щоб увійти в проект, які ми робили з японцями з приводу будівництва на Закарпатті підприємства з переробки кукурудзи на сироп, крохмаль і етанол. Це була одна з найбільших японських компаній, а в мене ще був один партнер з України. Ми взяли для цієї компанії ліцензію НБУ, тому це абсолютно легітимна компанія. На жаль, той проект не був реалізований. Мій партнер вийшов з цієї компанії, я залишився. І ця компанія стала холдером іншої компанії, яку я придбав через рік"
Як виявилося, Леонід Козаченко говорить про російську ТОВ «Альтінвест». Її він планує в найближчому майбутньому продати.

Леонід Козаченко
член Аграрного комітету,
депутат від БПП
"Boleso зараз тримає акції саме цієї російської фірми. На сьогодні Boleso не має рахунку в банку. Якщо я захочу там тримати гроші на офшорі, мені треба буде брати ще одну ліцензію, щоб відкрити рахунок цієї компанії. На цій компанії рахується тільки 30% акцій іншої компанії… Можу відкрити таємницю — я хочу зараз її продати"
Козаченко розповів журналісту Громадського руху ЧЕСНО, як так вийшло, що у він став співвласником російської компанії.

ТОВ «Альтінвест» (видобуток руд, пісків дорогоцінних металів і руд рідкісних металів) знаходиться у Республіці Башкортостан.

Леонід Козаченко
член Аграрного комітету,
депутат від БПП
"Я там ніколи не був. Так вийшло, що я колись займався серйозним бізнесом. Я його втратив, тому що колись Кучма посадив мене у в'язницю. У мене колись була найбільша компанія в аграрній сфері. У неї було багато філій і закордоном, і в Україні. І так, один бізнес-проект закривався і через борг мені подарували частку в цій компанії. Вона зараз не працює, цей актив існує, він має певну вартість і я хочу продати, тому що у бізнесі, якщо ти не контролюєш, то краще цим не займатися. Краще продати"
За його словами на ТОВ «Альтінвест» вже є покупець, але є проблеми з процедурою продажу:

Леонід Козаченко
член Аграрного комітету,
депутат від БПП
"Для офшорної компанії треба відкрити рахунок. Я не можу його відкрити, тому що я PEP. Я вже сварився з цими кіпріотами.. ..Але я не можу відкрити рахунок, бо PEP, а кірпська компанія не може відкрити рахунок в Україні, бо для цього цю компанію треба легалізувати, а це теж коштує грошей"
Ще в Леоніда Козаченка є декілька українським фірм.

ТОВ «Хюндай Юкрейн Егрікалче» (оптова торгівля і вирощування зернових) не так давно змінила назву на ТОВ «Інпротрейд». На практиці фірма зараз нічим не займається.

Леонід Козаченко
член Аграрного комітету,
депутат від БПП
"Назва змінилася, тому що колись ми мали серйозний проект з Компанією "Хюндай" у аграрній сфері. Я мав мати долю в проекті як фізособа. Першим кроком було відкрити компанію. Потім, коли почалися політичні ускладнення, ще до Революції, вони зупинили цей проект. А в документах написано, що я не можу сам особисто використовувати назву "Хюндай"
Щодо ще двох фірм, то нардеп повідомив таке:

Леонід Козаченко
член Аграрного комітету,
депутат від БПП
"ТОВ "НТІ" як такої діяльності не проводить, вона тримає акції іншої компанії. А ТОВ "Агробізнеспром" (виробництво пестицидів та іншої агрохімічної продукції.) вже в стадії ліквідації три роки. ТОВ "Тендер" вже років 10 точно нічого не проводить, рахунку немає"
За ЄДР ТОВ «Тендер» (торгівля хімічними продуктами) знаходиться в стані припинення з 2008 року.
У вінницького Миколи Кучера з БПП вказано в декларації:
3

фірми
2

офшори «Тенсі Холдінгз ЛТД» і «Азалеа Холдінгс ЛТД», а також українська ТОВ «Сервіс-Технобуд»
На момент обрання нардепом Кучер працював у ПАТ «Миронівський хлібопродукт» Юрія Косюка на посаді директора Департаменту виробництва продукції рослинництва і тваринництва.

У короткому коментарі ЧЕСНО Кучер прокоментував, що офшорні фірми не мають видів діяльності.

Микола Кучер
член Аграрного комітету,
депутат від БПП


"Компанії тримають акції однієї публічної європейської компанії. Фірми не мають банківського рахунку"
Микола Кучер не повідомив Громадському рухові ЧЕСНО назву, сказавши, що це секрет.
холдинги
Сергій Мартиняк — волинський «Пан Курчак»
Мажоритарник-кнопкодав з Волині Cергій Мартиняк з «Волі народу» задекларував:
17

юридичних осіб
15

пов'язані з агросферою
Найбільше бізнес-діяльність Сергія Мартинюка відома завдяки ТОВ «Агропромислова група «Пан Курчак». «Пан Курчак» вирощує збіжжя, птицю, свиней, виробляє м'ясо та ковбаси тощо. За даними ЄДР у Групу «Пан Курчак» входить ТОВ «Полтрекс», «Птахокомплекс «Губин», «Агідель», ТОВ «Джерела».

Група «Пан Курчак» має мережу фірмових магазинів — ТОВ «Українські торгівельні мережі».
49

магазинів «М'ясної точки»
3

маркети «Смарті»
10

торгових марок загалом включає
«Пан Курчак
»
ТОВ «Віра-1» займається свинарством. У 2015 році фірма входила у список найпотужніших виробників свинини.

ТОВ «ВМП» (Нововолинський м'ясокомбінат) займається виробництвом м'ясних продуктів. Підприємство оперує чотирма торговими марками — «Пан Курчак», «Волинь Продукт»,
«Волинська», «Українська свинина». У 2014 році фірма займала другу сходинку в рейтингу переробників свинини. Фактично «Віра-1» — це сировинна база для виробництва якісної м'ясної та ковбасної продукції, яку випускає ТОВ «ВМП».

ПП «Західна аграрна компанія» займається вирощуванням зернових культур, ТОВ «Агротехніка» (ТМ «Агрокорм») — виробництвом готових кормів для тварин, що утримуються на фермах.

За розведення свійської птиці відповідає ТОВ «Агідель» (власники — резидент Польщі Янук Квєчєнь і Сергій Мартиняк) і ТОВ «Птахокомплекс «Губин» (Сергій Горлач, Сергій Мартиняк і Олександр Романюк).

Також Сергій Мартиняк є кінцевим бенефіціаром польської фірми «PK Agroinvest». Основний вид діяльності підприємства значиться «діяльність фінансових холдингів», додаткові — вирощування культур, допоміжна сільськогосподарська діяльність, виробництво м'яса тощо. У Наглядовій Раді
«PK Agroinvest» перебуває Сергій Горлач і Ольга Лихач, які є партнерами Мартиняка і в Україні. Головою ради значиться Микола Гламазда.

Зазначимо, що Мартиняк є Членом Української частини Парламентської асамблеї України і Республіки Польща.

З Сергієм Мартиняком ЧЕСНО намагався зв'язатися два тижні. Минулого тижня, за інформацією прес-секретаря, Мартиняк потрапив на лікарняний, одразу після поїздки в Польщу.
Хмельницька «Vitagro» братів Лабазюків
Хмельницький мажоритарник Сергій Лабазюк, «Воля народу», вніс у е-декларацію:
11

підприємств
1

підприємство — ТОВ «Промислова компанія «Вітагро» — з'явилося
у 2016 році
9

юросіб пов'язані з аграрною сферою
Географічно активи — у Хмельницькій області.
5

підприємств займається «вирощуванням зернових культур…»
Йдеться про ПП «Аграрна Компанія 2004», ТОВ «Аграрна Компанія «Зоря» (у стані припинення), ТОВ «Агро Світ Поділля», ТОВ «Науково-Виробнича Агрофірма «Перлина Плюс» (знята з обліку у травні 2016 року, має правонаступника – ТОВ «Перлина Поділля»), ТОВ «Анторіум Волочиськ» (знята з обліку у січні 2016 року).
ТОВ «Агрохімічна Компанія «Вітагро» займається оптовою торгівлею хімічними продуктами. Фірма продовжує розвивати на ринку України діяльність ПП «Агропром».

Власником 100% капіталу ТОВ «Група Компаній «Вітагро» (діяльність головних управлінь...) є Сергій Лабазюк. Фірма є співвласником низки інших юросіб.

фото: agroprod.biz
Сергій Лабазюк значиться почесним президентом компанії Vitagro, його брат Петро Лабазюк — гендиректором і головою Ради директорів Vitagro.

Сергій Лабазюк у 2006 році був обраний депутатом Волочиської райради на Хмельниччині, у 2010 обраний депутатом облради, у 2012 році — нардепом.
Союз пташників України і товариш Косюк
1

підприємство — ТОВ «Первомайське підприємство по інкубації та птахівництву» — має корпоративні права депутат-кнопкодав з БПП Олександр Бакуменко
Потужності підприємства знаходяться у місті Первомайськ Харківської області.

Власниками ТОВ значиться Віктор Лобас, Олександр Бакуменко і Олександр Голуб. Голуб був депутатом Харківської облради у 2006-2010 роках; на виборах 2015 — висувався, але не пройшов. Також він же є співвласником ТОВ «Редакція «Селянської газети», редактором газети, а ще — головою Харківської ОО НСЖУ.

Олександр Бакуменко раніше очолював «Союз пташників України», в який входить кількадесят українських підприємств і агрохолдингів. Її також очолював свого часу аграрний магнат Юрій Косюк, головний виконавчий директор ПАТ «Миронівський хлібопродукт». В інтерв'ю Олександр Бакуменко підтверджував, що Косюк є його близьким другом.
Зернотрейдери Вадатурські
Обраний на Миколаївщині Андрій Вадатурський з БПП має корпоративні права на ТОВ СП «Нібулон»(оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин).
Власники «Нібулон»
80%
Олексій Вадатурський
20%
Андрій Вадатурський
У свою чергу, Вадатурський-старший є гендиректором компанії «Нібулон». Окрім рослинництва, як вказано на веб-сайті, «Нібулон» займається ще виробництвом ковбасних виробів, тваринництвом, зовнішньоекономічною діяльністю, логістикою, торгівлею сільгосппродукцією. «Нібулон» має 14 філій по всій Україні, а також один Дослідний підрозділ-філію на Миколаївщині.

фото: nibulon.com
Окрім того, «Нібулон» має суднобудівно-судноремонтний завод, побудований у Миколаєві у 2012 році.

«Нібулон» неоднаразово потрапляв у рейтинги агрохолдингів України у першу трійку експортерів і виробників.
«АПК-Інвест» Омельяновича-Колеснікова
У нардепа, обраного на Донеччині, Дениса Омельяновича, «Опоблок», вказані:
2%
акції на ПрАТ «АПК-Інвест» (вирощування зернових культур, свинарство тощо) та Spolocnost VYKTORY s.r.o (послуги в галузі сільського господарства і садівництва) — має свої активи у Словаччині
Українське ПрАТ розташоване на Донеччині, де і пройшов Омельянович як мажоритарник.

Основним акціонером ПрАТ значиться ТОВ «Укрінвест», яке належить регіоналу Борису Колеснікову і Світлані Колесніковій. Головою Наглядовою ради ПрАТ є Костянтин Колесніков, син Бориса Колеснікова.

ПрАТ «АПК-Інвест» оперує торгівельною маркою «М'ясна весна».

Як вказують рейтинги, ПрАТ «АПК-Інвест» у 2015 році було найпотужнішим виробником свинини, а також м'яса та ковбасних виробів.
Як пишуть ЗМІ, на «АПК-Інвест» припадає:
8%
промислового поголів'я свиней
11%
живих свиней
Колесніковський «АПК-Інвест» теж входить в список найбільших гравців аграрного ринку. Landlord.com розмістив його на 14 позиції минулого року.

Власником словацької Spolocnost VYKTORY s.r.o значиться Наталія Омельянович, дружина народного депутата.

Нагадаємо, раніше ЧЕСНО повідомляв, що Омельянович є одним з найбільших прогульників Аграрного комітету. Він пропустив 77% засідань Комітету.
Сімейний «УкрАгроКом»
Анатолій Кузьменко, БПП, обраний у Кіровоградській області, вказав у декларації:
2

юрособи — ТОВ «АгроВіста» (консультування з питань комерційної діяльності й керування, додаткові — вирощування збіжжя) і ТОВ
«Королівське ХПП»
(складське господарство)

Потужності розташовані у Кіровоградській області.

Утім, на момент обрання Кузьменко був директором ТОВ «УкрАгроКом», де кінцевим бенефіціаром є син нардепа Сергій Кузьменко і Анатолій Кузьменко через ТОВ «Агровіста».
Сергій Кузьменко є головою Кіровоградської ОДА з 2014 року. Ще він був нардепом VII скликання від «Партії регіонів». Кузьменка звинувачували у постачанні тітушок для боротьби проти протестувальників у період Євромайдану.

Директором «УкрАгроКом» значиться Павло Фесюк. Фесюк є помічником на громадських засадах Анатолія Кузьменка.

Як вказано на сайті компанії, сьогодні Група «УкрАгроКом» складається з ТОВ «УкрАгроКом» і ТОВ «Гермес-Трейдінг». Кінцевими бенефіціарами «Гермес-Трейдінг» є Сергій Кузьменко і Юрій Скічко.

Торік «Украгроком» і «Гермес-Трейдінг» потрапив на 18 позицію рейтингу найбільших аграрних холдингів України.
бізнес-родичі
Безбізнесова п'ятірка
Не вказали наявність бізнес-активів п'ять нардепів — Артем Вітко, Григорій Заболотний, Валерій Лунченко, Олексій Мушак і Сергій Хлань.
Петро Порошенко та Григорій Заболотний (фото:www.vinnitsa.info)
Щодо Григорія Заболотного, БПП, то у нардепа дійсно не має бізнес-активів. Але є у родини — у тієї частини, яку вже не треба вносити у декларацію.

Нардеп має двоє дорослих дітейОксану Підвальну (1980) і Олега Заболотного (1975). Чоловіком Оксани Підвальної є Сергій Підвальний, який у 2012 році був керівником терміналу на митниці, а також є екс-футболістом; дружина Олега — Ярослава Заболотна, лікар.

Сергій Підвальний був помічником Григорія Заболотного під час VII скликання ВРУ. Олег Заболотний був помічником Петра Порошенка під час VII скликання.
Олег Заболотний значиться співвласником ТОВ «Ситковецьке» (вирощування зернових культур...), ТОВ «Кузьминецьке» (вирощування зернових культур…), ТОВ «Соєва фабрика «Агропрод» (виробництво дитячого харчування та дієтичних харчових продуктів ), ПП «Американські технології» (вирощування зернових культур...).

У свою чергу, ТОВ «Ситковецьке» є одним із співвласників ТОВ «Харпацьке» (вирощування зернових культур) і ТОВ «Контур-Т».

Співвласниками ТОВ «Ситковецьке» і ТОВ «Харпацьке» також є ТОВ «Гор.Інвест», де власником є Леонід Гораєвський. Леонід Гораєвський був помічником Григорія Заболотного. ТОВ «Гор.Інвест» — це група компаній, яка була заснована близько 60 років тому.

Зять нардепа Сергій Підвальний, невістка Ярослава Заболотна і Юрій Волощук значаться співвласниками і кінцевими бенефіціарами ТОВ «Євро-2012» (виробництво олії та тваринних жирів).

Також Підвальний є одним із кінцевих бенефіціарів ТОВ «Прорив-К» (оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням) і ПП «Євролан» (інша допоміжна діяльність у сфері транспорту).

Окрім того, у Сергія Підвального є брат Віталій. Він значиться помічником Григорія Заболотного VIII скликання. Зараз Віталій Підвальний подав е-декларацію на посаду у Закарпатську Митницю ДФС.

У декларації Олексія Мушака за 2016 рік варто чекати оновлень. Дружина нардепа Наталія обзавелася часткою у ТОВ «Робо-УА». Фірму зареєстрували у травні 2016 року. Разом з Мушак співвласницею є ще Олександра Майстрюк, директором — Олексій Гоначеренко. Майстрюк також значиться помічником на громадських засадах Мушака. У свою чергу Олексій Гончаренко значиться помічником Мушака за строковим трудовим договором на постійній основі.

Основним видом діяльності ТОВ «Робо-УА» є «інші види освіти». За даними сторінки «Робо-УА» у соцмережах фірма займається робототехнікою для дітей.
“Врешті-решт роздуми привели до необхідності створення принципово нової навчальної бази. Так з'явилося RoboUa. Проект покликаний підготувати Україну до Четвертої технологічної революції.
пише нардеп в себе у Facebook
Мушак і його дружина не мають стосунку до аграрної сфери. Але, як писав «Главком», Мушак є родичем відомого агробізнесмена і колишнього нардепа Андрія Веревського, який володіє аграрною компанією «Кернел».
Картина Валерія Лунченка в коридорі Закарпатської ОДА
Щодо Валерія Лунченка, «Народний Фронт», то у нього самого дійсно активів немає. Але є у дружини. Дохід від підприємницької діяльності дружини Марини Лунченко склав у 2015 році 708 768 грн.

Не так давно дружина Лунченка отримала частку у аграрній ТОВ «Мілкор» (Закарпаття) разом з Оксаною Білецькою і Світланою Мурашовою.

Раніше ТОВ «Мілкор» була зазначена у декларації Василя Петьовки, члена Аграрного комітету.
Марина Лунченко також є співвласницею ТОВ «Регіональна телевізійна компанія «Хуст».

Ще Лунченко має оформлений ФОП, який займається наданням послуг перукарнями та салонами краси.

На своїй сторінці у Facebook Лунченко зазначила, що працює у Готельно-розважальному комплексі «VIP» (Хуст, вулиця Воєводи Петенька, 5). ТОВ «РТК «Хуст» зареєстроване за цією ж адресою.

Марина Лунченко була помічницею Андрія Павелка, «Батьківщина», під час VII скликання.

Батько Валерій Лунченко був депутатом Хустської міської ради VII скликання. Також йому належать майже 18% акцій ПрАТ «Служба побуту» (здавання в найм власного нерухомого майна).

Валерій Лунченко у 2010 був обраний депутатом Закарпатської облради від «Фронту Змін», а у 2012 році став нардепом від «Батьківщини». Упродовж березня-вересня 2014 року Лунченко очолював Закарпатську ОДА.

Раніше Громадський рух ЧЕСНО повідомляв, що херсонський нардеп Сергій Хлань не вказав у своїй електронній декларації за 2015 рік наявність дружини, на яку зареєстровано дві аграрні фірми.
аграрії
Двоюрідний брат Балоги:
сімейний бізнес на Закарпатті
Закарпатський нардеп-мажоритарник Василь Петьовка з «Волі народу» і його дружина Марина Петьовка є кінцевими бенефіціарами:
22

юрособи мають Василь та Марина Петьовки
6

пов'язані з агропромисловістю
Василь Петьовка є двоюрідним братом Віктора Балоги. Попри виключення Петьовки з партії
«Єдиний центр», бізнес-зв'язок між родинами не обірвався. Також партнерами Петьовок по низці підприємств є Мирослава Токар, дружина Іллі Токара, голови Мукачівскьої райдержадміністрації 2005-2010 і 2011-2014 років. Ілля Токар раніше був директором ТОВ «Барва».
ТОВ «Барва», заснована ще 1994 року, — це мережа із восьми супермаркетів «Барва». Як вказано на сайті, власником «Барва» є ТОВ «Закарпатська продовольча група».

ТОВ «ЗакарпатАгроХолдинг» і ТОВ «Закарпатсільгоспсервіс» займаються «вирощуванням зернових та технічних культур». Серед власників варто виокремити ТОВ «Інвестиційні технології» (зараз – ТОВ «Аренпі Груп»), де через кіпрську Тренд Інвестмент Сістемс Лімітед власниками істотної участі є житель Угорщини Пітер Паллаг і кіпріот Хамід Беккалі. Як писала «Українська правда», Пітер Паллаг є юристом, він обслуговав інтереси екс-міністра АПК Миколи Присяжнюка; у розслідуванні «Дзеркала тижня» вказано, що фактичним бенефіціаром Т.І.С. є Присяжнюк.

Як показують цьогорічні дані в ЄДР, з 2015 року Петьовки вибули з декількох фірм. Йдеться про ТОВ «Гарт», ТОВ «Закарпатська продовольча група» (заснована в 2001 році), ТОВ «Форум» і ТОВ
«Мілкор»
. Це дає нам можливість побудувати нове бачення бізнес-зв'язків Закарпаття.
У ТОВ «Закарпатська продовольча група» зайшов Іван Лилик, бізнес-партнер Павла Балоги по ТОВ «Гарт» і Василь Попп, помічник Віктора Балоги IV скликання ВРУ.

Власниками ТОВ «Гарт» є Павло Балога і Іван Лилик. «Гарт» займається виробництвом м'яса. У 2014 році фірма входила в 20-ку найбільших переробників свинини.

Як ми зазначали вище, новий склад власників з'являється у ТОВ «Мілкор» (вирощування зернових культур…). Йдеться про Оксану Білецьку, Марину Лунченко і Світлану Мурашову.

Марина Лунченко є дружиною нардепа від «Народного Фронту» Валерія Лунченка, який теж є членом Комітету з земельних відносин.

Оксана Білецька є дружиною Мирослава Білецького, який був депутатом Закарпатської обласної ради у 2010-2015 роках від «Народного Фронту». На місцевих виборах 2015 року Білецький був обраний депутатом облради від БПП.

Через ТОВ СТК «Синяк» і низку фірм зв'язки Василя Петьовки виходять до австрійця Йозефа Фішера, власника відомої мережі з виробництва зимового спорядження, потужності якого також знаходяться у Мукачево. Через цю ж фірму у Петьовки є вихід до Герберта Фінка, який контролює Концерн «Ено» — він спеціалізується на деревообробній промисловості.

Бізнес-партнер по ТОВ «Еллакс» Володимир Данько був застрелений у 2014 році на Закарпатті. За інформацією ЗМІ, Ольга Андрела приходиться сестрою Василю Петьовці.
Фракція «Відродження»
«Відродження» має в Аграрному комітеті двох нардепів — дуже активного у законотворенні полтавського нардепа-кнопкодава Олега Кулініча, а також пасивного — черкаського Геннадія Бобова.
15

підприємств значиться у Геннадія Бобова і його дружини Світлани
Бізнес-потужності знаходяться у Черкаській області, де і був обраний нардеп. Сам Бобов упродовж 2010-2012 років був депутатом Черкаської облради.
8

юросіб займаються
«вирощуванням зернових культур…»
2

«виробництвом цукру»
ПАТ «Корсунь-Шевченківське ХПП» — борошномельно-круп'яною промисловістю, торгівлею зерном, тютюном, насінням і кормами для тварин, свинарством. Членом Наглядової ради ПАТ є син нардепа Роман Бобов, він має 22% акцій.
Селищанський цукровий завод (ТОВ «Панда», фото: ukrsugar.com)
ТОВ «Панда» (Селищанський цукровий завод) — найбільший виробник цукру в регіоні. У 2013 році фірма зайняла сьоме місце за виробництвом цукру.

Не обійшлося без зв'язків на місцях. У Селищанську сільраду у 2010 було обрано бухгалтера ПАТ Оксану Авдотьєву і двох працівників ТОВ «Панда».
ТОВ «Інтер-Філд» (виробництво цукру) припинила діяльність ще у березні 2013 року.

Геннадій Бобов двічі був одним із ініціаторів внесення змін у Законопроект «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру». Обидва проекти було відкликано. У законопроектах, зокрема, пропонувалося скасувати регулювання ціни на цукор.

У січні 2017 року Генпрокуратура доручила перевірити сплату податків дев'яти нардепів, у тому числі Геннадія Бобова.

У свою чергу Олег Кулініч є 100% власником лише двох підприємств — ТОВ «Октан» (вирощування зернових культур…) і ПП «ЗіньківЗемПроект».

Зауважимо, що за аналітикою Громадського руху Чесно Олег Кулініч — один з найактивніших в Комітеті у законодавчому полі. Так, Кулініч запропонував найбільшу кількість (283) правок до профільних законів, з яких 90% були так чи інакше прийняті.
12 фірм матері нардепа Давиденка
На матір чернігівського мажоритарника Валерія Давиденка, БПП, вказані корпоративні права:
12

юросіб
9

з яких аграрні
2

іноземні підприємства є в декларації — Аgroregion B.V з Нідерландів і AGROREGION S.A.R.L з Люксембургу
2

публічні акціонерні товариства — ПАТ «Блок Агросвіт» і ПАТ «Рудьківське»
Більшість підприємств — 8 — займаються «вирощуванням зернових культур…». ПАТ-и займаються вирощуванням зернових культур, розведенням великої рогатої худоби і свинарством, овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів тощо.

Щодо посадових осіб ПАТ, то Олександр Ругаль значиться помічником Валерія Давиденка; а Ольга Чередник у 2015 стала депутатом Чернігівської облради від «Нашого краю». Головою ревізійної комісії значиться Віталій Васильчук, помічник Давиденка.
На момент обрання нардепом Давиденко працював на посаді радника дирекції з розвитку перспективних програм ЗАТ «Інститут інноваційного провайдингу Української академії аграрних наук».

ЗАТ займається дослідженнями й експериментальними розробками у сфері інших природничих і технічних наук.

Валерій Давиденко був призначений заступником міністра АПК в уряді Миколи Азарова.
Дисидент із БПП
Миколаївський нардеп-мажоритарник Аркадій Корнацький, БПП, вказав в е-декларації:
7

підприємств
6

фірм є кінцевим бенефіціаром
2

мають відношення до інтересу Корнацького в Комітеті
Йдеться про ТОВ «Агрофірма Корнацьких» (вирощування зернових культур), а також ТОВ
«Вікторія»
(вирощування зернових та технічних культур).

У коментарі ЧЕСНО нардеп Корнацький казав:

Аркадій Корнацький
член Аграрного комітету,
депутат від БПП


"Я більше юрист, аніж аграрій. У мене кількадесят років юридичного стажу"
ТОВ «Агрофірма Корнацьких» у 2013 році фігурувала у земельному скандалі у Первомайському районі на Миколаївщині. Тодішній голова облдержадміністрації Микола Круглов сказав, що фірма зайняла посівні площі незаконно. Також Корнацький повідомляв про рейдерське захоплення свого підприємства.

Нагадаємо, що Корнацький є найбільшим прогульником серед депутатів БПП засідань Аграрного комітету. У коментарі ЧЕСНО він пояснив, що Комітет — це, на його думку, виключно лобі аграрних олігархів, яке просто виконує команду або з Банкової, або з Грушевського.
Малогабаритні нардепи
Львівський мажоритарник-кнопкодав Андрій Кіт, БПП, вказав у е-декларації:
4

підприємства
Його дружина Марія Кіт має частку в статутному фонді ТОВ «Галич екофрукт» (вирощування ягід, горіхів, інших плодових дерев і чагарників), ТОВ «Любинецький млин» (виробництво продуктів борошномельно-круп'яної промисловості), ТОВ «Підгорецьке молочко» (діяльність посередників, що спеціалізуються в торгівлі іншими товарами), ТОВ «Сади Галичини» (складське господарство).

Фізично фірми розташовані у Жидачівському (місто Жидачів) і Бродівському (село Підгірці) районах Львівської області.

На сайті ВРУ також зазначено, що на час обрання Андрій Кіт був заступником директора ПП
«Агрофірма «Лугове»
. Зараз власником ПП «Лугове» є Богдан Кіт, батько нардепа.

Іван Мірошніченко, «Самопоміч», і його дружина Наталія Мірошніченко задекларували:
5

підприємств
4

з них — аграрні
Три фірми — ФГ «Україно-Агро», ТОВ «Агродар ЛТД», ФГ «Відродження» — займаються
«вирощування зернових культур…». Четверта — ТОВ «Хутір на околиці» — прісноводним рибництвом.

Згідно з е-декларацією Ігоря Бриченка, «Народний Фронт», його дружина Світлана Бриченко є кінцевим бенефіціаром:
3

підприємства
2

з них — ПП «Агросвіт» і ПП «Всесвіт» аграрні
Підприємства займаються «вирощування зернових культур…» і «оптовою торгівлею зерном, необробленим тютюном тощо».

У вінницького нардепа Петра Юрчишина, БПП, записано в е-декларації:
2

підприємств
ТОВ АПНВП «Візит», яке займається «вирощування зернових культур...», а також ТОВ Хмільницький завод СЗМ «Молочний візит», що в свою чергу охоплює перероблення молока, виробництва масла і сиру.

Тернопільський нардеп-мажоритарник Микола Люшняк, БПП, у своїй е-декларації вказав ТОВ
«Галич Агро-Стек»
(оптова торгівля хімічними продуктами) і ТОВ «Тернопільсортнасіннєовоч»
(наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна). За додатковими КВЕД-ами — торгівля зерном, рослинництво тощо.
100%
власником ТОВ БВФ «Нежданна»,
а також його директором
, є
Федір Негой, обраний на Херсонщині
«Нежданна» є оптовим сільськогосподарським ринком у селі Великі Копани Цюрипинського району Херсонської області. На ринку можна орендувати нерухоме майно.

Позафракційний дніпропетровський мажоритарник Валентин Дідич у своїй декларації вказав, що його дружина Людмила Дідич є кінцевим бенефіціаром СТОВ «Карат Плюс», яке займається
«вирощування зернових культур..»

Олег Дмитренко, обраний на Чернігівщині, з БПП вказав у своїй е-декларації лише ТОВ «Батьківщина», яка займається вирощуванням зернових.

Вадим Івченко, «Батьківщина», має корпоративні права і є кінцевим бенефіціаром двох фірм. Утім, згідно з КВЕД, фірми не відповідають заінтересованості в агросфері.

Варто також відзначити, що харківський мажоритарник і головний прогульник Аграрного комітету Дмитро Добкін вказав наявність інвестиційних сертифікатів у Пайовому венчурному недиверсифікованому закритому інвестиційний фонді «Титул». Утім, дізнатися в ЄДРІСІ, чим займається юридична особа ми не маємо можливості.

Насамкінець зазначимо, що шість нардепів з Аграрного комітету у 2014 році не задекларували свої фірми. Йдеться про Олександра Бакуменка, Ігоря Бриченка, Андрія Вадатурського, Олега Дмитренка, Олега Кулініча і Федора Негоя.
Політична пам'ять
Матеріал входить до спецпроекту Громадського руху ЧЕСНО про роботу народних депутатів у Комітетах Верховної Ради. Спецпроект є частиною «Політичної пам'яті» — онлайн-хабу від ЧЕСНО для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України
Матеріал підготували:
Оксана Ставнійчук
журналістка ЧЕСНО
Надя Кельм
інформаційна дизайнерка ЧЕСНО
Читайте також
comments powered by HyperComments

© 2017 All Right Reserved. Civic movement CHESNO
Made on
Tilda