200 найбільших компаній України

200

найбільших компаній України

Як виглядають 200 найбільших компаній країни, сукупний дохід яких становив в 2015 році більше 2 трлн гривень? Хто їх власники та які галузі у лідерах? Чи є серед них технологічні компанії?
Понеділок, 3 жовтня 2016 — Олексій Грибановький

Велика частка держави, велика частка Ахметова, слабкість компаній російського походження та місце IT-сектору в підвалі — це коротко щодо висновків візуалізації, побудованої на даних 2015 року.

На графіку можна подивитися, як виглядають 200 найбільших компаній за розміром виручки та фінансовими результатами: чим більше коло — тим більша виручка компанії в 2015 році. Збиткові — ліворуч. Прибуткові (в них також різні кольорові гами) — праворуч.

Дві компанії — державний "Нафтогаз України" та "Алчевський меткомбінат" донецького вигнанця Сергія Тарути, спотворюють ситуацію через астрономічні збитки. Тому ми прибрали їх зі стартового графіку, на якому таким чином лише 198 компаній.

Далі тисніть на кнопки, щоб побачити не лише цю пару, але й сортувати компанії за власниками чи галузями.

Дані: Рейтинг найбільших 200 компаній України за підсумками 2015 року склало видання БізнесЦензор на підставі неконсолідованої фінансової звітності юридичних осіб, яку вони подавали до Державної фіскальної служби. Рейтинг був опублікований 22 вересня.

П'ять головних висновків від ЕП, на які треба звернути увагу.

1 Сукупна виручка 200 найбільших українських компаній становила 2,015 трлн грн — близько 80 млрд доларів. Багато? Виручка американської Apple — 232 млрд доларів в 2015 році, або в 2,9 разу більше. Ми думали додати в інфографіку порівняння з яблучним гігантом, але його шар закрив би весь монітор вашого комп'ютера. Це десь так само як порівнювати сонце і Землю.

2 Виручка IT компаній становила 39 млрд грн, або 1,9% від усіх. Ця галузь восьма за розміром, але в нашій візуалізації вона потрапила до категорії "Інші" (причому до неї віднесені навіть мобільні оператори). Якщо IT-галузь і врятує Україну, то очевидно серед порятованих буде мало діючих компаній з ТОП-200.

3 Виручка компаній з російським капіталом є не такою великою, як багатьом здається. Це лише 106 млрд грн, або приблизно 5%. Медіазасилля російського бізнесу бізнесу, вочевидь, зумовлено вагою капіталу цієї країни в банківському секторі, але фінансові установи не входять до рейтингу через кардинально іншу фінансову оцінку їх бізнесу.

4 По персоналіях. Імперія Ріната Ахметова не даремно вважається державою в державі. Сукупна виручка його активів - 380 млрд грн. Це майже половина державного бюджету. Але, як видно з кольорів, більшість активів переживають кризу і стають збитковими через втрату державного лобізму. Наразі найбільш прибутковий актив — "Нафтогазвидобування" та "Південний ГЗК".

5 Частка держсектору ще дуже велика. Але якщо раніше це був хронічно збитковий сектор, то з 2015 року більшість великих держактивів прибуткові. Так, масштаб збитків того ж Нафтогазу ще вражає, але він не такий, як був за рік до цього (тоді майже 100 млрд грн), а в 2016 роц компанія планує стати взагалі прибутковою. Чому так відбувається з "Нафтогазом" та взагалі з держкомпаніями, де там закопані "зрада", а де "перемога", читайте в нашому матеріалі, присвяченому відповідям на ці питання.