Українська правда
Економічна правда

Скільки доведеться платити за комуналку в 2017 році

Наскільки комунальні тарифи зросли за ці два роки? Як вони зростуть через рік? Економічна правда все підрахувала за вас — відповіді у нашому інтерактивному калькуляторі.
ЕП — середа, 15 червня 2016
Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), 9 червня підвищила тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення для населення. Майже удвічі вони зростуть з 1 липня 2016 року. Платіжки за опалення прийдуть лише під час зими. А ось нові тарифи на гарячу воду вже будуть враховані у нових платіжках. Їх кияни отримають вже за кілька днів.

Опалення, гаряча вода — це ще не все. Зростають ціни й на електроенергію. П'ять етапів підвищення були затверджені ще на початку 2015 року. Ми вже пройшли три з них. Залишилося два — з 1 вересня 2016 року і з 1 березня 2017 року.

Нижче наведені основні комунальні витрати рядового українця — на опалення, електроенергію та квартплату. За допомогою бігунка ви можете вказати, скільки витрачаєте на той чи інший вид послуг. Другий стовпчик ретранслює дані, які ви вказали. Перший, на підставі вказаних витрат, нагадує, скільки ви платили за ті ж самі послуги два роки тому. В третьому стовпчику — скільки вам доведеться платити уже через рік.
Загалом є три причини, які пояснюють, чому кожна родина платить в декілька разів більше, ніж декілька років тому.

Перша і головна — ринкові ціни на газ, які раніше були нижче собівартості. Наприкінці квітня Кабмін підвищив ціни на газ з 1 травня для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) в 2,28 разу. Раніше газ для них коштував 3004 гривні за тис куб м. Отже, зміна тарифів на послуги комунальників — підігрів гарячої води, опалення — була лише справою часу. "Левова частка коригування пов'язана з рішенням уряду щодо ціни на природний газ, інше — перегляд заробітних плат відповідно до нового рівня мінімальних зарплат і рівня ЄСВ, зміна роздрібних тарифів на електроенергію, інше", — пояснював раніше глава регулятора Дмитро Вовк. "Скажу так, хоча тепло найбільш соціально гостре питання — я не маю претензій до НКРЕКП саме по теплу. Фактично НКРЕКП просто технічно коригує тариф на нову вартість газу та реальні обсяги відпуску тепла (вони знизились)", — прокоментував в Facebook підвищення тарифів екс-член НКРЕ Андрій Герус. Втім, більше питань все ж таки щодо електроенергії. Там зростання тарифів здається не таким обґрунтованим.

Ба, більше, можна вести мову про "підкуп" владою олігархів — це друга причина.

У березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію споживачам. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну". Через її запровадження тонна вугілля коштує тепер не 1100 грн, а 1500 грн.

"Є країни експортери вугілля — там видобувається вугілля. У таких ціна вугілля нижче. Є країни імпортери вугілля, у таких ціна вугілля вище. А є Україна, де ціна вище всіх", — констатує Герус.

Через нову формулу тарифи на послуги ТЕС зросли за рік додатково на 10-15 млрд грн у 2016 році (+12% до тарифу). Вигоду отримала компанія ДТЕК Ріната Ахметова, яка контролює більше 50% теплогенерацій в країні.

Цим підвищення може не закінчитись. На папері вже існують проекти введення стимулюючого тарифоутворення для обленерго — додаткові 12 млрд грн на рік (введення певної норми рентабельності, яка фіксує гарантовану норму прибутку на вартість основних фондів для компаній) або +10% до тарифу.

Крім того, можливе погашення безнадійної заборгованості одних споживачів за рахунок підвищення тарифів для інших — плюс 10 млрд грн або 10% до тарифу. Проект закону лежить тут.

І насамкінець, уряд уже приготував проект постанови про скасування дотаційних сертифікатів експортерам електроенергії, через що так само може зрости ціна на електроенергію для населення.

Дотаційні сертифікати — це сума коштів, яку доплачує промисловість та бізнес за побутових споживачів, щоб забезпечити низький тариф для населення. Зараз вони включаються у ціну електроенергії як для українських промислових споживачів, так і для компаній, що експортують електроенергію — єдиний підхід до усіх.

Отже, скасування дотаційних сертифікатів обійдеться +4,5% до тарифу. Ахметов аплодує.
Вважається, що Ахметов контролює більше половини фракції Опозиційного блоку у Верховній Раді. Вона повним складом голосувала останнім часом за надважливі для Петра Порошенка рішення, зокрема, за зміни до Конституції в частині судів. Крім цього, "опозиціонери" допомагали призначити генпрокурором Юрія Луценка.

Ще одна причина зростання тарифів — показова відмова від боротьби з корупцією в енергетиці. Цю тезу красномовно ілюструє бажання нового міністра Міненерговугілля Ігоря Насалика повернути дотації збитковим шахтам. Раніше вони з бюджету отримували 12-13 млрд грн щороку и не менше половини цієї суми, за оцінками експертів та журналістів, розкрадалися.